Uskoro telefonska linija u Ministarstvu prosvjete za prijavu slučajeva nasilja, neće se bježati ni od promjene uprave škole

Nacrt nacionalnog plana prevencije i djelovanja protiv vršnjačkog nasilja, sa opisom stanja i predlogom aktivnosti u naredne dvije godine biće predstavljen u novembru a svoj plan ima i Udruženje Roditelji sa partnerima
1763 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2019. 12:16h

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti portparolka Ministarstva prpsvjete Milica Lekić najavila je brzo formiranje timova za borbu protiv nasilja u svim školama, s obzirom na činjenicu da oni sada postoje samo u dijelu škola.

"Time zaokružujemo sistem borbe protiv nasilja i dovodimo ga na viši nivo. Dodatno, formiranje timova pri samim školama je od značaja ne samo zato što formalizujemo sistem, već i zato što je očekivano da osoblje mnogo agilnije reaguje kada imenom i prezimenom stoje kao članovi školskog tima, i imenom i prezimenom odgovaraju za pravilne i blagovremene reakcije u slučajevima vršnjačkog nasilja." - rekla je Lekić.

Lekić je dodala da je planirano za narednu godinu angažovanje zaštitara odnosno fizičke zaštite u školskim objektima, koji će se baviti kako prevencijom nasilja, tako i zaštitom od vandalizma. Biće ih oko 30-ak, u školama u kojima su najpotrebniji, a moguće je da će se za ove potrebe izraditi i nova kvalifikacija. Ona je istakla i da se mijenjaju propisi kako bi se pojačala odgovornost direktora u slučajevima kada ne budu pratili propisane korake za rješavanje slučajeva vršnjačkog nasilja, ne budu procesuirali informacije ka Ministarstvu i drugo. U ekstremnim slučajevima zanemarivanja obaveza, neće se bježati ni od promjene uprave škole. Jer mi pitanje vršnjačkog nasilja shvatamo kao vrlo ozbiljno, i očekujemo od direktora da na taj način i oni pristupaju.

Uskoro, najkasnije u narednih mjesec ili nešto više, otvoriće se telefonska linija za prijavu slučajeva vršnjačkog nasiolja direktno u Ministarstvo prosvjete. U Ministarstvu je već određena osoba koja će se baviti time.

Nacrt nacionalnog plana prevencije i djelovanja protiv vršnjačkog nasilja, sa opisom stanja i predlogom aktivnosti u naredne dvije godine biće predstavljen u novembru a svoj plan ima i Udruženje Roditelji sa partnerima. Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji rekla je da će institirati da osim prevencije mora postojati i podrška i za djecu žrtve i za počinioce.

Psihološkinja Vesna Dimitrijević je gostujući u "Bojama jutra" roditeljima poručila da u porodici stavaraju dobru klimu, relaksiranu, koja će omugućiti djeci da pričaju o svemu što im se dešava, da kod djece razvijaju osobine koje će im pomoći da ne postanu žrtve nasilja, da se što ranije socijalizuju i imaju svoje društvo.

Bonus video: