Danas se obilježava Međunarodni dan Roma

Kako saopštava Samir Jaha, mali je broj Roma koji radi u institucijama sistema i na tome treba posebno raditi.
495 pregleda 0 komentar(a)
Samir Jaha, Foto: Savo Prelević
Samir Jaha, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2020. 11:42h

Međunarodni je dan Roma, a za Boje jutra je ovim povodom govorio Samir Jaha iz nevladine organizacije „Mladi Romi“.

Kako saopštava Jaha, može se primijetiti napredak u položaju Roma, izgrađen je određeni broj stanova kojim su riješena njihova stambena pitanja, ali postoje brojna polja na kojima Romi nijesu uopšte ili nijesu dovoljno zastupljeni.

On kaže da su Romi prisutni u 13 crnogorskih opština, tj 27 naselja od kojih barem polovina nije dovoljno opremljena.

„Može se primijetiti poboljšanje i u sektoru obrazovanja, pa se tako povećava broj Roma koji imaju pristup obrazovanju, oko 120 je srednjoškolaca i svega desetak Roma na visokim studijama“, saopštava Jaha.

On dodaje da u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava postoji Odjeljenje za pitanja Roma u kojima rade pripadnici romske populacije i da je ovo dobar primjer, ali da je generalno mali broj Roma koji radi u institucijama sistema i da na tome treba posebno raditi.

„Oko 90 odsto Roma i Egipćana je riješilo problem sa državljanstvom i dokumentima, pa možemo reći da ovaj problem nije gorući, koliko je recimo problem prosjačenja koji nije dobro tretiran“, kaže Jaha.

On saopštava da u naselju Vrela Ribnička nema novih slučajeva zaraženih koronavirusom, kao i da su organizacije redovno u kontaktu sa ljudima koji žive u ovom naselju i većina njih se pridržava mjera, kao i da su im, uz pomoć Crvenog krsta, obezbijeđena osnovna sredstva.

Kako kaže, ove godine će proslava Međunarodnog dana Roma biti obilježena na društvenim mrežama, uz odgovarajuću reklamnu kampanju i slanjem prigodnih video poruka.

Bonus video: