Zašto Skupština ne zasijeda, Radunović: Predsjedništvo DPS suspendovalo Parlament

"Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) praktično je sastavljeno od članova Predsjedništva DPS, s tim što mi ni dan danas, nakon više pokušaja, nijesmo uspjeli da saznamo puni sastav NKT", kazao je Slaven Radunović, poslanik DF
5064 pregleda 5 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori, Skupština Crne Gore nije zasijedala.

Iz Kabineta predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića plenarnu sjednicu najavljuju do kraja mjeseca, za kada je planiran i premijerski sat.

Do tada su, se poručuju, prilagodili okolnostima i radu Kolegijuma u proširenom sastavu.

U opoziciji to smatraju nedovoljnim, a iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da se radi o zloupotrebi situacije i suspendovanju Skupštine.

"Parlament je bukvalno suspendovan akcijom Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) koje je sastavilo, i to na jedan nezakonit način. Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) praktično je sastavljeno od članova Predsjedništva DPS, s tim što mi ni dan danas, nakon više pokušaja, nijesmo uspjeli da saznamo puni sastav NKT. Naravno, jasno je da mi podržavamo mnoge od ovih mjera, uostalom čitav svijet je u sličnom problemu, ali ne smiju da se napuštaju pravila", istakao je Slaven Radunović, poslanik DF.

I nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović misli kako bi parlament trebalo da bude aktivniji, ukazujući da je u proceduri više od 50 Vladinih predloga zakona i nekoliko desetina predloga opozicije.

"13. ili 14. marta su počele prve mjere i naredbe Ministarstva zdravlja, koje su potpuno promijenile socijalne, ekonomske i sve tokove u društvu i mislim da nije bilo razloga da parlament, kada nije uvedeno vanredno stanje, ne vrši svoju funkciju redovno. Ne vidim razlog zašto je parlament marginalizovan, odnosno zašto se sam marginalizovao", kazao je Damjanović.

Iz DPS, Televizija Vijesti nije dobila stav na ovu temu, a iz Kabineta predsjednika Skupštine Ivana Brajovića rekli su da parlament od uvođenja mjera za sprečavanja epidemije, djeluje u skladu sa preporukama nadležnih, obezbjeđujući rad svih organizacionih cjelina, kako kroz online platforme sa dostupnim materijalima, tako i neophodnim minimumom prisustva kroz dežurstva.

Navode kako je i Kolegijum predsjednika Skupštine zasijedao u proširenom formatu, uključujući ministre, predstavnike Centralne banke, Unije poslodavaca...

Na narednu sjednicu Kolegijuma u utorak, pozvali su ministra rada, predstavnike Uprave za inspekcijeske poslove i sindikata.

Ove aktivnosti Skupštine, koje nijesu ni javne, u opoziciji smatraju nedovoljnim.

Iz Brajovićevog kabineta najavljuju da će sjednica Skupštine biti održana do kraja aprila, a odbori će zasijedati i putem video konferencijskog sistema.

Za 29. april je planiran i premijerski sat.

I dok u Crnoj Gori nema sjednica Skupštine, tokom pandemije koronavirusa, zasijedali su recimo parlamenti Hrvatske a čak i Španije, koja je među najpogođenijim zemljama, sa najviše smrtnih slučajeva.

Bonus video: