Veterinarska struka: Kućni ljubimci nijesu prenosioci koronavirusa

"Zabilježeni su slučajevi u kojima je zapravo čovjek prenio koronavirus na domaću životinju, tj svog kućnog ljubimca", kaže veterinar Laušević.
718 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Veterinar Dejan Laušević za Boje jutra je govorio o uticaju koronavirusa na ljubimce, kao i da li oni mogu biti prenosioci virusa.

„Razumljiva je bojazan ljudi da ljubimci mogu prenijeti koronavirus, budući da je covid virus koji se prenosi sa životinja na ljude“, kaže Laušević i napominje da ne postoji naučni dokaz da se ovaj virus može prenijeti sa domaće životinje na čovjeka.

Kako je kazao, zabilježeni su slučajevi u kojima je čovjek prenio koronavirus na domaću životinju, tj svog kućnog ljubimca, međutim, kako kaže, ta mogućnost je vrlo mala.

„Ljubimci su izloženi virusu u domaćinstvu u kojem postoji osoba koja je zaražena, ali još uvijek nije jasno kako se tačno ljubimac može zaraziti“, kaže veterinar i dodaje da ljubimca treba zaštititi na isti način kao i čovjeka, sa što manje fizičkog kontakta i izdvajanjem ljubimca u drugu prostoriju, ukoliko takva mogućnost postoji.

„U ovoj situaciji su i kućni ljubimci vezani za kuću, a to je poseban problem kod većih pasa koji su navikli na duže ili češće šetnje“, kaže Laušević i ističe da psi svakako moraju izaći van najmanje dva puta dnevno, ali da je važno da u ovim okolnostima šetnje budu što kraće.

On ističe da je važno preduzeti higijenske mjere po povratku u dom, ali da se šape i njuške ljubimaca ne smiju čistiti dezinfekcionim sredstvima, niti sapunima koje koristi čovjek, jer mogu izazvati druge probleme, već je potrebno koristiti toplu vodu i posebne sapune za kućne ljubimce.

Bonus video: