Počeli redovni zdravstveni pregledi, bez novih uputa, građani se pozivaju i dobijaju novi termin pregleda

Kavarić je napomenuo da zakazani termini i ambulante od sada funkcionišu uredno, zbog čega svi kojima je potrebno treba da se odazovu na pozive i da dođu u zdravstvene institucije.
884 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay
Ažurirano: 12.05.2020. 10:10h

Doktor Sreten Kavarić, direktor Interne klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za Boje jutra je govorio o održavanju pregleda u zdravstvenim ustanovama i novim okolnostima kojima se građani, ali i ljekari, prilagođavaju.

„Danas nema velike gužve, što možda ukazuje na to da građani nijesu dobro informisani i još uvijek ne znaju da su se pregledi vratili u normalu, pa treba nastaviti da se upoznaju sa tim da se sada ponovo održavaju redovni ljekarski pregledi“, saopštio je Kavarić.

Kako je kazao, predložena je izrada plana organizovanja pregleda koji su prethodno bili otkazani.

„Sestre pojedinačno pozivaju pacijente i popunjavaju termine za zakazivanje pregleda, a biće rada i subotom i nedjeljom“, dodao je Kavarić.

On je napomenuo da zakazani termini i ambulante od sada funkcionišu uredno, zbog čega svi kojima je potrebno treba da se odazovu na pozive i da dođu u zdravstvene institucije.

„Novootvorene ambulante će u naredva dva mjeseca služiti samo onoliko koliko je neophodno da se održe ljekarski pregledi koji su, usljed epidemije koronavirusa, bili odloženi“, kazao je Kavarić i istakao da će se pregledi održati za one sa redovno zakazanim terminima.

Kako je dodao, Call centar za građane je zatvoren, a trenutno se priprema rekonstrukcija tog broja za Call centar izabranih ljekara koji će komunicirati sa ljekarima specijalistima, u cilju preciznijeg određivanja dijagnostičnih procedura i utvrđivanja terapije.

„Time će se smanjiti šetanje pacijenata od jedne vrste ljekara do drugih, ubrzati proces i obezbijediti sigurnost“, istakao je Kavarić.

On je napomenuo da građanima ne trebaju novi uputi, već će dežurne sestre kontaktirati sa onima koji su izgubili zakazane termine i odrediti nove u produženom radnom vremenu.

Bonus video: