Nema oboljelih od Kovida-19 među izbjeglicama i azilantima

„Od januara mjeseca kroz proces azila prošlo je 1.900 lica, od toga preko 300 je predalo zahtjev za azil. U ovom trenutku 80 lica traže azil“, rekla je Monteveki

4581 pregleda 4 komentar(a)
Monteveki, Foto: TV Vijesti
Monteveki, Foto: TV Vijesti

Među izbjeglicama i azilantima u Crnoj Gori za sada nema oboljelih od Kovida-19 m, rekla je u „Bojama jutra“ predstavnica UNHCR-a u Crnoj Gori Roberta Monteveki.

Monteveki je rekla da trenutno u Crnoj Gori ima 26 izbjeglica, a broj tražilaca azila stalno se mijenja. „Od januara mjeseca kroz proces azila prošlo je 1.900 lica, od toga preko 300 je predalo zahtjev za azil. U ovom trenutku 80 lica traže azil“, rekla je Monteveki.

Mjere zaštite od virusa korone ne razlikuju se puno od mjera koje važe za ostalo stanovništvo Crne Gore. „Kada je proglašena epidemija prvog talasa, na tržištu je bila nestašica maski, pa smo sami šili. Kasnije smo obezbjedili higijesnske materjale, gelove, rukavice. Nabavili smo zaštitnu opremu iz inostranstva. Drugi talas samo dočekali spremnije“, rekla je Monteveki.

Virus korona otežala je položaj azilanata, dobar dio populacije je izgubio posao, čak 70 odsto. Najveći problem su kirija ii hrana, tako da su iz UNHCR-a odlučili da daju simboličnu pomoć za sve one koje borave u privatnom smještaju.

„Dajemo 100-150 eura po osobi. Primaran cilj je da se omogući da plate kiriju i kupe hranu“, rekla je Monteveki.

Bonus video: