Perović: Penzioneri već danas mogu da podignu penzije na bankomatu ili šalterima Pošte

S obzirom na to da je Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se između ostalog povećava minimalna penzija da 128 na 145 eura, Perović je rekao da očekuju blizu 16.000 korisnika koji će koristiti benefite ovog zakona, a država će na godišnjem nivou izdvajati dva miliona i 800.000 eura

21038 pregleda 117 reakcija 15 komentar(a)
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Perović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Penzije će se isplaćivati redovno i penzioneri neće trpjeti posljedice i pored problema prouzrokovanih koronavirusom sa kojima se Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore susrijeće.

"Iako je penzija svakog 20. u mjesecu, već danas penzioneri mogu da podignu penzije na bankomatu ili poštarskim šalterima", poručio je gostujući u "Bojama jutra" na Televiziji Vijesti, direktor Fonda PIO Dušan Perović.

S obzirom na to da je Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se između ostalog povećava minimalna penzija da 128 na 145 eura, Perović je rekao da očekuju blizu 16.000 korisnika koji će koristiti benefite ovog zakona, a država će na godišnjem nivou izdvajati dva miliona i 800.000 eura.

Perović je rekao da očekuju 10 do 12 posto novih korisnika penzije koji će takođe dobiti povećanu penziju, a svi koji su se penzionisali ove godine, a sistemom automatizma će se obračunati uvećano.

Po novom zakonu starosna granica za odlazak u penziju za muškarce je 66 godina, a žene 64 godine.

"Sada žene sa 64 godine i 15 godina radnog staža mogu u penziju", rekao je Perović.

On je kazao i da je deficit Fonda PIO za prošlu godinu iznosio 97 miliona eura, a ukupni prihodi su na nivou prošlih godina.

Za socijalne programe Fond Pio je za ovu godinu izdvojio dva miliona i 700 hiljada eura.

"Prošle godine isplatili smo 600.000 eura za najsiromašnije penzionere. Kriterijumi nisu samo visina penzije već i materjalno stanje u porodici, zdravstveno stanje, stambena situacija", kazao je Perović.

Bonus video: