Vlada dva puta mijenjala odluke: Kako će se trošiti novac od donacija NKT-u?

Iako, prema račuunici same Vlade, za ove dvije klinike treba oko pola miliona više od trenutno pristiglih donacija, premijer je prije nekoliko dana, u jeku izborne kampanje, odlučio da po 400 hiljada eura iz donacija dobiju tri opšte bolnice – nikšićka, barska i beranska

11377 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija, Foto: Ilustracija/Shutterstock

Od kada je krenulo prikupljanje pomoći za borbu protiv virusa korona, koja je u ovom trenutku dostigla iznos od oko osam miliona i 200 hiljade eura, Vlada je do sada dva puta mijenjala odluke o trošenju ovog novca.

Prvo je premijer, na Premijerskom satu u aprilu, najavio da će kompletan novac ići za gradnju nove infektivne klinike, pa je zatim, u junu, najavio da će ipak ići za Kliniku za mentalne bolesti i rekonstruikciju bivše Klinike za onkologiju.

Iako, prema račuunici same Vlade, za ove dvije klinike treba oko pola miliona više od trenutno pristiglih donacija, premijer je prije nekoliko dana, u jeku izborne kampanje, odlučio da po 400 hiljada eura iz donacija dobiju tri opšte bolnice – nikšićka, barska i beranska.

"Vlada će donijeti odluku da ukupni finansijski iznos donacije bude usmjeren na izgradnju i opremanje najsavremenije infektivne klinike u Podgorici. + i već sam dao nalog direkciji javnih radova da zapocnu pripreme na pocetku radova u ovoj godini", kazao je Marković na premijerskom satu, 29. aprila ove godine.

Međutim, mjesec i po kasnije, drugačija odluka. Nakon sastanka premijera i šefa Delegacije EU Aiva Orava, saopšteno je kako će se infektivna klinika ipak graditi od novca iz IPA fondova Unije, a da pare od donacija NKT-u idu za druge klinike.

"Od donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i sredstava Vlade Crne Gore biće izgrađena Klinika za mentalne bolesti i rekonstruisan prostor bivše Klinike za onkologiju, za potrebe Centra za hematologiju. Vrijednost ovih radova je 8,7 miliona eura", saopšteno je 9. juna iz kabineta predsjednika Vlade.

Prema sadašnjem stanju na računu NKT-a, za izgradnju i rekonstrukciju ove dvije klinike faliće pola miliona eura.

Ipak, premijer Marković je, prije tri dana, u jeku izborne kampanje, odlučio da I pored toga dio novca od donacija ode za opšte bolnice – u Nikšiću, Baru i Beranama.

"Dakle, za ove tri bolnice izdavajamo 1,2 miliona eura iz donacija NKT, dok će najveći dio novca, kako smo i najavili, biti utrošen za izgradnju posebne i namjenske klinike u okviru Kliničkog centra", kazao je Marković.

Iz Kabineta Vlade danas su Televiziji Vijesti odgovorili kako nema nikakve promjene u finasniranju gradnje nove Klinike za infektivne bolesti, te da ne vide ništa sporno u različitim najavama o tome kako će se trošiti novac iz donacija povodom korona krize.

Inače, klinike za infektivne bolesti i psihijatriju smještene su u trošnim barakama u parku Kruševac, građenim 60-ih godina prošlog vijeka, a njihova izgradnja najavljivana je kao prioritetna godinama unazad.

Bonus video: