Cerović: Ljekari jedini još nisu primili platu iz budžeta

Doktorka kaže da se tokom epidemije srijeću sa teškim slučajevima upale pluća, te savjetuje da svaki pacijent čim dobije simptome virusa ne čeka, već da se obrati epidemiološkoj službi

12398 pregleda 166 reakcija 10 komentar(a)
Cerović, Foto: TV Vijesti
Cerović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 08.10.2020. 10:05h

Država se nije dovoljno odužila ljekarima za ono što su uradili tokom epidemije koronavirusa. Od svih koji primaju platu iz budžeta jedini je oni nisu primili, rekla je u "Bojama jutra" na TV Vijesti radiolog iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Žanka Cerović.

Doktorka kaže da kao što do sada država nije vodila dovoljno računa o zdravstvu sada se pokazalo u većoj mjeri.

"Taj pokušaj da se poveća jedan mjesec plata za 10, 11 odsto ništa ne znači", istakla je Cerović.

KCCG je zahvaljujući donaciji Mtela pustio u rad Teleradiologiju od koje će brojne benefite imati, pacijenti, ljekari ali i budući specijalisti radiologije.

Zahvaljujući bazi podataka koja znači neograničeno čuvanje snimaka budući radiolozi imaće visokokvalitetne treninge, a podaci će moći da se iskoriste i za pisanje naučnih radova.

Za pacijente Teleradiologija značiće brzu dijagnozu i brzu terapiju.

Doktorka kaže da se tokom epidemije srijeću sa teškim slučajevima upale pluća, te savjetuje da svaki pacijent čim dobije simptome virusa ne čeka, već da se obrati epidemiološkoj službi.

"Snimak pluća kovid pacijenta izgleda kao mliječno staklo i on se mijenja za nekoliko sati. Pluća se skupe, disajni segmenti se ispune sadržajem, kiseonik nema gdje da dođe", rekla je Cerović.

Ističe da vrlo ozbiljne upale pluća mogu da se jave od petog dana od razvijanja prvih simptoma virusa, te da ukoliko imate raspadnuta pluća nijedna terapija u tim trenucima ne može da pomogne.

"Upala pluća koja je izraženija vidi se na rengen snimku i pomoću njega se kontroliše regresija, a diskeretnije upale pluća mogu da se vide samo na ct snimku, rekla je Cerović.

Bonus video: