"Sinjajevina je beskrajno važno mjesto, zatrovati takvo područje se graniči sa potpunim ludilom"

Na mjestu gdje je planirano održavanje vojne vježbe, Petar Glomazić iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" tvrdi da postoji i jedan neistraženi areheološki lokalitet

8681 pregleda 53 reakcija 19 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sinjajevina, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Uprkos protivljenju stočara, ekoloških aktivista i zaljubljenika u prirodu, Vojska Crne Gore za sedam dana izvršiće vježbu gađanja minobacačima na Sinjajevini.

Vojska stočare svakodnevno upozorava da se sklone sa planine a oni tvrde da su uznemireni i da ne daju svoju planinu.

Iz Ministarstva odbrane u tehničkom mandatu najavili su da će Vojska Crne Gore u skladu sa mjesečnim planom rada za oktobar, organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima na vježbovno-strelišnom prostoru Sinjajevina, od 19. do 23. oktobra.

Pripreme su već u toku, pa je veliki dio prostora u blizini Savinih voda, gdje se uglavnom napaja stoka, već uzoran.

Stočari tvrde da ih vojnici danima upozoravaju da narednih dana na planini ne smiju čuvati stoku.

"Kao što vidite moramo da zdižemo. Vojska je prvi dan dolazila i opominjala nas, da od 15. do 20. treba da počnu da vježbaju. S tim što sad imaju vježbe, pa maj i jun mjesec. Tamo gdje čuvam ja, gdje mi je glavni dio i voda i ispaša i sve. Rekli su mi od 15. da ne tjeram", kazao je Milan Minjić, stočar sa Sinjajevine.

Stočarka Mileva Jovanović nadala se da će Vlada odustati od svoje namjere.

"Najljepši dio Sinjajevine zauzet je za vojni poligon. Umjesto da je ta ista Vlada što su jednoglasno donijeli odluku za poligon, trebalo je da donesu jednoglasno odluku za narod, da se nekim programima pametnim dosele stočari i stoka ovdje", rekla je Jovanović.

Iz Građanske inicijative (GI) "Sačuvajmo Sinjajevinu" tvrde da je najava Ministarstva odbrane - odluka bez presedana.

Upozoravaju da vojna vježba može ugroziti ne samo najveći pašnjak na Balkanu, nego i cio region.

"Sinjajevina je beskrajno važno mjesto ne samo za Crnu Goru, nego i za region i Evropu uopšte. Zato što se radi o snjegovitoj planini koja je rezervoar vode. Ti više metara visoki snjegovi se otapaju i hrane Taru, Moraču i druge rijeke i predstavljaju izvor zdrave i pitke vode koju svi pijemo. Zatrovati takvo područje se zaista graniči sa potpunim ludilom", rekao je Petar Glomazić iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu".

Na mjestu gdje je planirano održavanje vojne vježbe, Glomazić tvrdi da postoji i jedan neistraženi areheološki lokalitet.

"Zastrašujuće je da mi danas, umjesto da vratimo buljuke i stoku i da damo uslove mladim stočarima i mladim bračnim parovima koji mogu poštenim radom da zarade i ida izvozimo hranu, mi tamo dovozimo artiljeriju i dozvoljavamo da vojska vježba", kazao je Glomazić.

Stočari koje, kako tvrde, odlazeća vlast i ministar Predrag Bošković primoravaju da planinu napuštaju prije vremena, poručuju.

"Sinjajevinu ne damo. Pozivam i svu Crnu Goru, čitav narod da se poptisuje peticija, da svi potpišemo, a Sinjajevnina će to nama sve da vrati, kao što nam je kroz vjekove vraćala", kazala je Jovanović.

Iz Ministarstva odbrane su ranije u više navrata saopštili da vojne vježbe ne mogu ugroziti Sinjajevinu, da se tamo neće uništavati municija i da je Vojska i ranije tamo vježbala te da je sve ovo što rade – za dobrobit države.

Povezani članci

10. Oktobar 2020.

Minobacači stižu na Sinjajevinu

Bonus video: