Piva dobija regionalni muzej: Kula Lazara Sočice će konačno dobiti izgled i namjenu kakvu zaslužuje

Kula Lazara Sočice, građena sredinom 19. vijeka, jedan je od značajnijih istorijskih objekata u Pivi

4329 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Kula Lazara Sočice, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kula Lazara Sočice, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Piva bi sljedeće godine trebalo da dobije regionalni muzej.

Istorijska i prirodnjačka postavka, koje će predstavljati sve ono što je Pivi dala priroda, ali i čovjek, biće smještena pod krovom kule Lazara Sočice u selu Goransko.

Time će i pivski turizam biti bogatiji za još jedan proizvod, a istorijsko zdanje konačno dobiti izgled i namjenu kakvu zaslužuje.

Kula Lazara Sočice, građena sredinom 19. vijeka, jedan je od značajnijih istorijskih objekata u Pivi.

Decenijama unazad mijenjala je namjenu.

Tako je od doma istaknutog vojvode i ratnika kada je bila simbol njegove moći, šezdesetih godina prošlog vijeka bila administrativni centar, a nakon formiranja opštine Plužine u njoj su bili stanovi za zaposlene u policiji i prosvjeti.

Učitelj u penziji Sreten Cicmil sjeća se da je potom kula korišćena kao omladinska sala za partijske sastanke i kulturno-zabavni život i igranke.

"Zadnja igranka u ovoj kuli održana je negdje u jesen 1987. godine. Ja sam tada s omladinom Goranska i đacima pripremio jedan kulturno-zabavni program. Od tada je kula prepuštena sama sebi, nije imala nikakvu uporebnu funkciju. Počelo je njeno urušavanje", rekao je Sreten Cicmil, učitelj u penziji.

Kula je tada zbog nebrige bila poptuno uništena, da bi je Pivljani uz pomoć Opštine Plužine i privrednika obnovili 2001.

"Tada je pomoćni objekat - konaci podignut, dobrim dijelom je urađen i avlijski objekat, a na kuli je postavljeena krovna konstrukcija i pokrivena je plehom. Postavljena je i drvena stolarija, pa je pošto su sredstva utrošena sa radovima prekinuto", kazao je Cicmil.

Da kuli Lazara Sočice udahnu novi život, kakav ovakvo zdanje odavno zaslužuje, dogovorili su predstavnici Ministarstva kulture i Opštine Plužine.

Tako će ova građevina vjerovatno sljedeću ljetnju turističku sezonu dočekati kao regionalni muzej Pive.

"Tu će biti istorija Pive od prvih nalazišta i istorijskih podataka o postanku čovjeka na ovim prostorima i oni će se kretati na dva sprata. U tom dijelu će biti jedna prostorija koja će opisivati život Lazara Sočice, tu će biti neki njegovi lični predmeti. U jednom dijelu na oko 100 kvadrata došli smo na ideju da je najbolje da napravimo prirodnjački muzej", poručio je Slobodan Delić, direktor Parka prirode Piva.

I sve to biće dostupno turistima tokom cijele godine.

"Ja sam optimista, da će to do početka iduće turisitčke sezone biti operativno i da ćemo imati jedan novi turistički proizvod na zadovoljstvo svih ljudi koji se bave turizmom u Pivi", kazao je Delić.

Izradu projekta za regionalni muzej Pive finansiralo je Ministarstvo kulture koje će u projekat uložiti duplo više od Opštine, odnosno 185 hiljada eura.

Radovi bi trebalo da počnu uskoro.

"Ja mislim da je to zaslužio vojvoda Lazar Sočica, koji je bio poznati ne samo pivski, nego i crnogorski vojskovođa i junak", kazao je Cicmil.

Bonus video: