Slučajno ili ne: Otvaranje Doma starih u Nikšiću čeka lokalne izbore

Direktor Veselin Bulatović odbacije optužbe nikšićke opozicije da je u pitanju partijsko zapošljavanje pred izbore.

11943 pregleda 15 komentar(a)
Dom starih Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Dom starih Nikšić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako se najavljuje od 2015., Dom starih u Nikšiću, otvaranje, po svemu sudeći, čeka proljećne lokalne izbore.

Na konkurs za 41 radno mjesto već se prijavilo 567 kandidata.

Direktor Veselin Bulatović odbacije optužbe nikšićke opozicije da je u pitanju partijsko zapošljavanje pred izbore.

Slučajno ili ne, završetak radova na Domu starih u Nikšiću, biće vezan za termin lokalnih izbora.

Bivša Vlada Duška Markovića je još u maju osnovala ovo državno preduzeće, a za v.d. direktora imenovala Veselina Bulatovića, nekadašnjeg direktora nikšićkog Doma zdravlja.

Bulatović je par mjeseci kasnije na konkursu izabran za direktora Doma starih.

Iako je još u fazi izgradnje, Dom starih Nikšić vrijedan oko 5,4 miliona eura, već uveliko zapošljava radnike koji će brinuti o njegovim korisnicima.

Za 41 slobodno radno mjesto oglašeno na prvom konkursu, prijavilo se čak 567 kandidata. Bulatović otvaranje Doma očekuje u aprilu.

"Dom nisu samo zgrade i oprema. Da bi počeo Dom da radi potrebna je i radna snaga. Mi smo planirali da ih pošaljemo na edukaciju u domove za stare u Risnu, Pljevljima i Bijelom Polju, da bi oni vidjeli organizaciju rada u tim uslovima, tamo se doedukovali i počeli da rade", istakao je Bulatović.

S druge strane, otvaranje Doma starih u vrijeme izbora, u novoj vladajućoj većini koja je u Nikšiću i dalje opozicija, ovako komentarišu:

"To je pokušaj pretvaranja opštine Nikšić u predizborni štab DPS, kako bi nadoknadili ono što nikako ne mogu nadoknaditi, a to je razlika od preko 7.000 glasova koliko su izgubili na parlamentranim izborima 30. avgusta 2020", rekoa je Momo Koprivica, poslanik Demokratske Crne Gore iz Nikšića.

Koprivica navodi da su pitnaju neregularni konkursi, zato što ne postoji utvrđena potreba za radnim angažovanjem i interesovanjem lica za smještaj u Domu.

Bulatović, međutim, tvrdi da potencijalni korisnici svakodnevno zovu i odbacuje optužbe o partijskom zapošljavanju.

"Bilo je priče da to nije slobodan konkurs, da ne može da se javi bilo ko ko ispunjava uslove. Ja sam rekao i tada, da apsolutno politički nijesam angažovan i da je apsurdno da su 567 kandidata svi jedna partija. To su samo priče i špekulacije po meni", kazao je Bulatović.

Bulatović je za direktora izabran odlukom Upravnog odbora na čijem čelu je nekadašnji direktor Uprave za šume Radoš Šućur iz Socijaldemokrata, a čine ga i doktorica Marija Perović iz DPS i Maja Marojević predstavnica Centra za socijalni rad.

Za Anku Vukićević, nekadašnju poslanicu, koja je takođe učestvovala na konkursu za direktora, ovaj sastav je sporan.

"Da li je UO oformljen u skladu sa Zakonom o socialnoj i dječijoj zaštiti? Da li je logično da vrjednuje plan razvoja jedne socijalne ustanove Uprava za šume ili neko ko je bio na čelu Uprave za šume?", pita Vukićević.

Ona je zato uložila žalbu.

"Opšte je poznato da sam se profesionalno bavila socijalnom zaštitom osoba sa invaliditetom i osoba treće životne dobi. A negdje kad je u pitanju gospodin Bulatović uz svo uvažavanje njega kao hirurga, ta činjenica nije opštepoznata", rekla je Vukićević.

I dok se nekadašnja poslanica nada da će nova Vlada stvoriti korektniju atmosferu za konkurse i zapošljavanje, Bulatović najavljuje da će u Domu za stare sa 208 korisnika raditi i do 130 radnika, ali ne precizira kad će raspisati nove konkurse. Zbog svega što prati otvaranje ove insitucije, Koprivica ima poruku za novu Vladu.

"To treba da bude predmet ozbiljnog pravnog preispitivanja", poručio je Koprivica.

Bonus video: