Gradnja u ulcinjskoj maslinadi cvjeta, civilni sektor sumnja na korupciju i uzda se u novu vlast

"Najveća tragedija je što je to spojeno sa državnim organima, sa Ministarstvom poljoprivrede. Jer u investiciji učestvuje preko IPARD programa I Ministarstvo poljoprivrede, a poznata je činjenica da se kuća masline gradi za čitavo primorje u Baru", kazao je Perović

11920 pregleda 60 reakcija 5 komentar(a)
Maslinada u Ulcinju, Foto: Printscreen
Maslinada u Ulcinju, Foto: Printscreen

U ulcinjskoj maslinadi gradi se na divlje, ali i legalno, iako po zakonu ne bi smjelo. Taj prostor je kulturno dobro, ali u odgovoru Sekretarijata za prostorno planiranje, koji je MOGUL-u dostavljen na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama, piše da je dozvola za Kuću maslina izdata jer je u pitanju objekat od opšteg interesa.

Džemalu Peroviću, jednom od najglasnijih boraca za povraćaj maslinjaka u Valdanosu ranijim vlasnicima, nije jasno kako je privatna investicija na ovom mjestu proglašena za javni interes.

"Ta dozvola za gradnju je katastrofalna i govori o vrlo vjerovatnoj korupciji. Nigdje nije objašnjeno šta je i kako je utvrđen javni interes i šta po njima, kod ovog slučaja to znači. Najveća tragedija je što je to spojeno sa državnim organima, sa Ministarstvom poljoprivrede. Jer u investiciji učestvuje preko IPARD programa I Ministarstvo poljoprivrede, a poznata je činjenica da se kuća masline gradi za čitavo primorje u Baru", kazao je Perović.

Slično razmišlja i Zenepa Lika.

"U PUP-u Ulcinj je zabranjena izgradnja na uvali Valdanos i cijelom tom pojasu. Prostorni plan posebne namjene obalnog područija ukazuje isključivo da je važno da se sačuva taj pejzaž. Sa ovim rješenjem i sa ovom dozvolom koja je data zvanično se otvaraju vrata devastaciji prostora. Mi u centru grada imamo 15 uljara, koje se bave prerađivanjem maslina, vi imate tu mogućnost degustacije", objašnjava Lika.

Lika takođe upozorava:

"Ako ovako dalje nastavimo onda ćemo da uništimo maslinjak, isto kao što smo uništili Adu Bojanu. Mi pretvaramo poljoprivredno zemljište u građevinsko i to je jako, jako pogubno za ovaj prostor."

Iako je bivša vlast na drzavnom nivou više puta najavljivala ozbiljnu borbu sa graditeljima na prostoru maslinade, do toga nikad nije došlo.

Perović i Lika ocjenjuju da su takve najave bile samo dio predizbornih igara, dok od nove vlasti očekuju da zaustavi devastaciju i sanira posljedice dosadašnje.

Najviše se uzdaju u potpredsjednika Vlade Dritana Abazovica, koji se kao građanski aktivista takođe borio za isti cilj.

"Vidim, zaista vidim problem u tome i upoznat sam, s obzirom da sam i sam iz ovog mjesta, nije mi ništa strano. Ja mislim da sve ono što je rađeno protivzakonito ne treba više da bude tu. Kakav će se model naći ostaje da se vidi", rekao je Abazović.

Ministar ekologije, urbanizma i prostornog planiranja je ove sedmice tokom posjete Ulcinju najavio veći broj inspektora na terenu.

Bonus video: