Utvrdili još 2014. da nema osnova za pokretanje postupka protiv Tabaša

Da se provjere navodne veze Tabaša i Keljmendija tražio je nedavno lider SDP-a Raško Konjević, koji je upravo te 2014. bio ministar unutrašnjih poslova

26212 pregleda 257 reakcija 57 komentar(a)
Tabaš i Keljmendi, Foto: TV Vijesti
Tabaš i Keljmendi, Foto: TV Vijesti

U danima za nama jedna u nizu aktuelnih priča bila je fotografija novog šefa barske policije Veselina Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom Naserom Keljmendijem, osuđivanim za šverc droge.

Priču je aktuelizovao lider SDP-a Raško Konjević, tražeći od ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da ispita koja je veza Tabaša i Keljmendija.

Ipak, za ovu fotografiju u policiji se znalo još od 2014. godine, kada je ministar unutrašnjih poslova bio upravo Konjević. Sve potvrđuje i službena zabilješka koju je Televizija Vijesti imala na uvid, a koju je povodom sporne fotografije tada sačinio policajac Tabaš.

"Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu sjetiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim - tehničar CB Bar S.D., u službenim prostorijama OB Ulcinj, u kancelariji za prepoznavanje lica", navodi se u službenoj zabilješci od 8. jula 2014.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u kojoj je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija. U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija.

Pojasnio je i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, a sve zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave. Tabaš je prije skoro sedam godina pojasnio i zašto se fotografija našla na policijskom panou u njegovoj kancelariji.

"Fotografiju Keljmendija sam postavio da bi službenici policije znali kako on izgleda, kao i na uspomenu da smo privodili tako značajnog kriminalca. Sa Keljmendijem, kako prije, tako i kasnije, osim navedenog dana nisam imao bilo kakvu komunikaciju bilo ličnu ili telefonskim putem", dodao je u službenoj zabilješci iz 2014.

Nakon detaljnih provjera, Unutrašnja kontrola je utvrdila da nije prekršeno nijedno pravilo službe i da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv Tabaša. O svemu je odmah obaviješten i sam Konjević koji je tada bio ministar policije, zbog čega je nejasno zašto se baš sada prisjetio stare fotografije.

Bonus video: