Doček Joanikija za isti sto doveo posvađane čelnike vlasti, DPS optužuje da se slavi uz nacionalističke pjesme

Demokratska Crna Gora kaže da je zemlji potrebna stabilnost, a premijer Zdravko Krivokapić da neće podnijeti ostavku

54095 pregleda 673 reakcija 103 komentar(a)
Mandić govori tokom večere, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mandić govori tokom večere, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Sinoćnji doček novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Podgorici - doveo je za istu trpezu posvađane čelnike vladajuće koalicije.

Iz Demokratskog fronta (DF) su poručili da su spremni da riješe nesporazume, a ako to ne može - da je najbolje da se ide na nove izbore.

Demokratska Crna Gora kaže da je zemlji potrebna stabilnost, a premijer Zdravko Krivokapić da neće podnijeti ostavku.

Večera je naišla na oštre kritike opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), koja optužuje vlast da se veseli uz nacionalističke pjesme dok je cijela zemlja blokirana jer nema budžeta.

Demokratski front (DF) spreman je da riješi nesporazum sa kolegama iz vladajuće većine a u suprotnom – najbolje je da se ide na izbore, poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić u govoru tokom večere koja je sinoć priređena nakon dočeka novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Podgorici.

On je Joanikija pozvao da pomogne u prevazilaženju razlika.

"Među nama su pale teške riječi i krupni izazovi ali vam mogu garantovati u ime grupe koju predstavljam da smo spremni da nađemo bratsko rješenje, da smo spremni da uvažimo druge ako i mi budemo uvaženi. Ako ne pronađemo tu odlučnost uvijek će na kraju volja naroda biti najbolja, kao u svakom vremenu", istakao je Mandić.

On je gostima svečane večere u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici kojoj su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić poručio da su spremni da se uhvate u bratsko kolo, bez obzira što se ono u jednom trenutku prekinulo.

Na pitanje da li je već sinoć tokom slavlja u Hramu bilo riječi o načinu prevazilaženja parlamentarne krize i da li su novi izbori za njega opcija, lider Demokrata Aleksa Bečić kaže da se o politici nije razgovaralo.

"Na toj večeri sam bio jer je to bila želja uvaženog mitropolita. Ni jednu jedinu riječ koja se tiče politike nijesam progovorio. Kada bih gledao politički ugao najmanje mi treba da se plašimo novih izbora. Ali meni je uvijek interes građana ispred partijskog interesa. Crnoj Gori treba polilitčka stabilnost, Crnoj Gori treba poštovanje svega onoga što su dostignuća 30.avgusta", istakao je Bečić.

Svečanoj večeri na kojoj su se i pored teških riječi koje su pale prethodnih dana našli lideri DF, Demokratske Crne Gore i prvi čovjek Vlade, prethodio je doček Joanikija ispred podgoričkog Hrama.

Tom prilikom Krivokapić ga je zamolio za oprost, ako je uradio nešto loše, aludirajući na to što je odbio da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) prošle sedmice u Beogradu.

"Ako sam nešto pogriješio ja Vas molim za oprost i da znate da ništa nijesam uradio što ne bi blagoslovio mitropolit Amfilohije. Što se tiče Temeljnog ugovora ja Vam sad obećavam da ćemo to riješiti na najbolji mogući način i na zadovoljstvo i SPC i države Crne Gore", rekao je tada Krivokapić.

Krivokapić je danas u intervjuu za Juronjuz Srbija kazao da je srpskom patrijarhu Porfiriju rekao da je za potpisivanje temeljnog Ugovora, ali da određeni pravni elementi koji su definisani u tom ugovoru nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Dodao je i da bi bio nedostojan premijer da je potpisao ugovor u Beogradu te da da nema obaveze samo kao vjernik nego i kao čovjek koji štiti Ustav i Zakon.

Rekao je i da mu je Porfirije lično obećao da će prva njegova posjeta biti Crnoj Gori i da je to možda najbolji trenutak za potpisivanje tog ugovora.

A na sinoćnjoj večeri pjevale su se pjesme "Onamo namo" i "Veseli se srpski rode" što je naišlo na oštre kritike Demokratske partije socijalista (DPS) odakle poručuju da se sinoć vidjelo ko upravlja državom.

"Veseli i raspjevani, u trenutku kad je cijela Crna Gora blokirana, jer ovako posvađani i nesposobni nijesu uspjeli ni šest mjeseci nakon formiranja Vlade da donesu budžet. U iću i piću, uz nacionalističke pjesme i istu takvu ikonografiju, nazdravljaju oni koji su državu destabilizovali a od izvršne vlasti napravili jednu komičnu tvorevinu, a sve zahvaljujući svojoj nesposobnosti, neodgovornosti, grabljivosti za funkcijama, ucjenama. Sabrani pod tuđim zastavama, stojeći pri intonaciji pjesme koja nije himna ni Crne Gore niti bilo koje druge države, rekli su sve o sebi. A oni preostali iz vlasti, koji ćute, tek najbolje govore - i ko su i sa kim su i šta podržavaju", kazali su iz DPS.

Povezani članci

03. Jun 2021.

DPS: Sad se jasno vidi ko upravlja Crnom Gorom

Zato je odbrana građanske države, u šta više nema sumnje, proces koji se sada nameće kao ključni prioritet, zaključuju u DPS-u.

Bonus video: