Kaluđerović: Popunjenost u nikšićkoj Opštoj bolnici preko 90 odsto

Postkovid period traži adekvatan odgovor i čeka radnike nikšićke bolnice, a prema riječima načelnika Internog odjeljenja Igora Lekovića, "trudićemo se da izađemo građanima u susret, a ogroman je broj pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju"

14420 pregleda 0 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: Printscreen YouTube
Kaluđerović, Foto: Printscreen YouTube

Zbog kovida su stale mnoge stvari, a da je i zdravlje bilo na čekanju, pokazuje primjer nikšićke Opšte bolnice, gdje su na pojedinim odjeljenjima već skoro popunjeni kapaciteti. Najveća gužva je na internom, a redovi su svakodnevno i na drugim odjeljenjima.

Tek što su se oslobodili od kovid pacijenata, kreveti nikšićke Opšte bolnice ponovo su popunjeni. Najviše posla imaju ljekari na internom odjeljenju.

Načelnik Urgentnog centra Željko Kaluđerović kaže da je popunjenost preko 90 odsto i da su većina koronarni pacijenti koji su čekali svoju obradu, a da "nažalost imamo i staru paletu hroničnih pacijenata-bubrežnih, gastroenteroloških, koji su u većoj ili manjoj mjeri trpili zbog kovid sistema rada"

Postkovid period traži adekvatan odgovor i čeka radnike nikšićke bolnice, a prema riječima načelnika Internog odjeljenja Igora Lekovića, "trudićemo se da izađemo građanima u susret, a ogroman je broj pacijenata koji zahtijevaju hospitalizaciju."

Zbrinjavanje u bolnici ili posjeta odjeljenju radi neke intervencije nešto je na šta su građani jedva čekali, pa im ni puni hodnici ne padaju teško.

"Moramo čekati, nijesam jedini, evo vidite gužvu. Je li trpilo zdravlje zbog korone? Jeste, kako nije, ja imam povredu noge i svaki drugi dan dolazim iz Grahova na previjanje", kazao je Zoran, jedan od ljudi koji je došao na previjanje.

"Imam aritmiju i emboliju pluća, zgrušavanje. Koliko ste tu? Od četvrtka. Dobro ste zbrinuti? Ma, fantastično, bolje nego kući, sestre su duša", rekla je takođe pacijentkinja bolnice, Dana.

I ljekari na odjeljenjima otorinolaringologije i oftalmologije ovih dana imaju pune ruke posla. U međuvremenu, bolnica će uskoro dobiti i novu specijalističku službu.

Da treba oformiti gastroenterološku službu koja je jako potrebna Nikšiću i na taj način rasterete i Klinički centar i druge gradove Crne Gore, smatra v.d. direktora Opšte bolnice Nikšić, Marko Mitrović.

Mitrović kaže da se najviše angažovao oko kadrovskog osnaživanja bolnice, jer je to preduslov za širenje usluga.

"Ne možete rekonstruisati ni praviti nova odjeljenja ako nemate kadra, tako da je to primarno", ističe on.

Planirano je da se kapaciteti bolnice prošire izgradnjom urgentnog bloka, za šta je gotov projekat i čeka se odobrenje ministarstava zdravlja i ekonomije, a dječiju bolnicu kao i porodilište, ortopediju i orl uskoro čeka rekonstrukcija.

Bonus video: