Još se ne zna kako će izgledati ustoličenje, pozvali i Đukanovića

Nakon što su iz MCP prije četiri dana pozvali vjernike da na ustoličenje dođu organizovano, u autobusima, Televizija Vijesti iz Mitropolije danas saznaje da to nije konačan stav.

26011 pregleda 70 reakcija 70 komentar(a)
Joanikije, Foto: Boris Pejović
Joanikije, Foto: Boris Pejović

Deset dana uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, još se ne zna kako će izgledati ta svečanost. Zna se kakva je bila prvobitna opcija Odbora za ustoličenje, koja je prije četiri dana saopštena, nakon liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, kada je vjernicima saopšteno kako da dođu na Cetinje 5.septembra

"U nedjelju, što se tiče odlaska na Cetinje, da što je moguće veći broj ljudi koji hoće da pođu i učestvuju u toj duhovnoj radosti – da pođu autobusima koji će biti organizovanui u svakom gradu, pri svakoj crkvenoj opštini", kazao je tada sveštenik MCP Slobodan Zeković.

Iz Mitropolije je danas Televiziji Vijesti saopšteno da to nije konačan stav. Imaće ga uskoro, a plan da se ide organizovano autobusima bila je početna opcija, kako bi se kontrolisale digitalne kovid potvrde i poštovale epidemiološke mjere.

U Mitropoliji danas kažu da čine sve da taj događaj sa bezbjednosnog i epidemiološkog aspekta bude organizovan što je najbolje moguće, jer se osjećaju odgovornim.

I dok u vezi ustoličenja mnogo toga još nije poznato, zna se da je pozivnica Mitropolije za tu svečanost danas uručena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To je beogradskim Novostima potvrđeno u Predsjedništvu Srbije, a Vučić se, kako se navodi, zahvalio na tom gestu i narednih dana odlučiće da li će se pojaviti na svečanoj ceremoniji, vodeći računa prije svega o interesima srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Istovremeno, Televizija Vijesti saznaje da je poslata pozivnica I predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, kad i ostalim adresama.

A u Crnoj Gori zbog okolnosti koje prate ustoličenje, pljušte i krivične prijave. Juče je premijer Zdravko Krivokapić Specijalnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Uprave policije i aktuelnog savjetnika predsjednika Veselina Veljovića, kojom ga tereti za pozivanje na otpor.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, na pitanje TV Vijesti hoće li procesuirati Veljovića, odgovara:

"To je krivično djelo iz nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva i mi smo ga već dostavili tom tužilaštvu i podnosioca krivične prijave kao i prijavljenog o tome obavijestili."

U međuvremenu, Veljović je najavio da će i on podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera zbog krivičnog djela lažno prijavljivanje. Veljović je portalu Vijesti rekao da je već angažovao i advokata.

Bonus video: