Defendologija centar djecu prosjake godinama sklanja sa ulice

Prostorije u kojima su trenutno uskoro napuštaju, ali ne odustaju od zacrtanog plana da pojačaju kapacitete i što više djece izvedu na pravi put. Za novi objekat imaju projekat i plac, ali ne i sav potreban novac

15423 pregleda 76 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U Nikšiću živi četrdesetoro djece prosjaka. O njima brine NVO Defendologija centar, nastojeći da ih ukloni sa ulice, ali je za produžetak tog servisa potreban novi objekat, za koji su obezbijeđeni projekat i plac, ali ne i sav potreban novac.

"Jedno dijete koje propadne u sistemu je tragedija za društvo", rekao je Slavko Milić iz Defendologija centra.

Vođeni ovim razmišljanjem, u nikšićkom Defendologija centru godinama nastoje da djecu koja sa ispruženim dlanom čekaju neki cent, sklone sa ulice.

Širibana Šakoli kaže da je za dvije unuke našla sigurno skrovište.

"Dobiju knjige, robu, hranu i više hrane daju, da je imaju i kući. Prezadovoljna sam. Nijedno dijete nije na ulici kad dolazi ovdje". kazala je.

Da promijene navike i osposobe se da jednog dana dugačije zarade za život, pomaže Fljamur Delija koji je u centru zaposlen kao medijator u zajednici, jer poznaje prilike i psihologiju sunarodnika.

Kaže da je prosjaka u Nikšiću- ne mali broj.

"Trenutno oko 40. Ta su djeca svakodnevno u dnevnom centru i radimo sa njima, neke prije njih smo uspjeli da sklonimo sa ulice.

Dnevni Centar za djecu i porodicu Defendologija licenciran je od strane Ministarstva socijalnog staranja kao servis za djecu i mlade sa problemima u ponašanju. Trenutno je sigurno utočište za 192 korisnika uzrasta od 3-18 godina.

Za sedam godina rada kažu da su postigli dobre rezultate.

"Bilježimo pomake. Imamo djecu koja više ne prosjače, ima i onih koja su i dalje na ulici, ali pohađaju školu, dolaze kod nas, pa imamo uvid, jer se opismenjavaju", navodi Jelena Milić.

Prostorije u kojima su trenutno uskoro napuštaju, ali ne odustaju od zacrtanog plana da pojačaju kapacitete i što više djece izvedu na pravi put. Za novi objekat imaju projekat i plac, ali ne i sav potreban novac.

"Kažem da bi to bila humanitarna katastrofa ako bismo morali da se iselimo iz prostorija u kojima smo licencirani i da ta djeca ostanu bez usluge. Aktivno lobiramo za prikupljanje sredstava da se ne uskrati mogućnost pružanja usluge najugroženijoj kategoriji djece", objašnjava Milić.

Objekat bi se gradio nadomak velikog romskog naselja Gračanica, a grubi radovi za koje je obezbijeđen novac počinju za nekoliko dana.

Milić apeluje na građane da davanjem novca djeci ne ohrabruju njihov ostanak na ulici, jer ona nije ničiji dom i poziva one koji su u mogućnosti da doniraju novac za gradnju centra, uplatom na žiro račun u CKB banci: 510-210521-44..

Bonus video: