Na mjestu starog hotela "Vir" novi hotel, iz NVO Kana tvrde da postoje nepravilnosti

"Novi objekat će biti viši nego što je bio objekat 13. Jul, i po svemu sudeći nije ispoštovana ni površina osnova, jer došlo je do određenih proširenja koje je lako registrovati posjetom gradilištu", istakla je Sonja Dragović

18928 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Starog hotela “Vir” u Virpazaru više nema, a na njegovom mjestu niče novi hotel, većih gabarita. I dok glavni državni arhitekta Mirko Žižić tvrdi da je idejno rješenje rekonstrukcije hotela u skladu sa smjernicama iz planskog dokumenta, iz grupe arhitekata "Kana" problematizuju gradnju investitora, kompanije “Tehno max”.

Ova NVO upozorava na niz nepravilnosti: od toga da nije urađen konzervatorski projekat, do kršenja urbanističko-tehničkih uslova.

Iz Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma podsjećaju da je Glavni državni arhitekta još trećeg februara dao saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju postojećeg objekta u hotel sa četiri zvjezdice, bruto građevinske površine 4,244 kvadrata, sa maksimalnim indeksom izgrađenosti 1,85 i indeksom zauzetosti 0,37, spratnosti - prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Glavni državni arhitekta Mirko Žižić naglašava da je predloženo idejno rješenje urađeno u skladu sa smjernicama iz planskog dokumenta Državna studija lokacije ''Virpazar''.

"Budući da urbanističko-tehnički uslovi i konzervatorski uslovi predviđaju različite parametre u pogledu spratnosti, Glavni državni arhitekta je predložio da se idejno rješenje koriguje i "spusti" za jednu etažu, što je dopunjenim idejnim rješenjem i učinjeno. Smatramo da se ovime djelovalo pozitivno u odnosu na ambijentalne vrijednosti cijelog naselja i da će ovakav projekat i investicija dati na značaju Virpazaru u dodatnoj mjeri", kazao je Žižić.

U grupi arhitekata KANA imaju sasvim drugačije viđenje, kako kažu, novog a ne rekonstruisanog objekta. Sonja Dragović kaže da novi objekat krši urbanističko-tehničke uslove, te da će zato biti značajno veći.

Osim toga prekršene su smjernice Uprave za zaštitu kulturnih dobara u cilju zaštite ovog prostora koji potpada pod prostor kulturnog dobra grada Virpazara.

"Konzervatorski projekat nije dio ovog idejnog rješenja, već idejno rješenje sadrži samo obrazloženje o tom šta projekant misli o tome šta je propisala Uprava za zaštitu klturnih dobara, to je zapravo grubo kršenje koje ne bi smjelo da bude dozvoljeno", kazala je Sonja Dragović iz NVO Kana

Dodala je i da urbanističko tehnički uslovi dozvoljavaju 60, da je u hotelu projektovano 72 ležaja.

"Novi objekat će biti viši nego što je bio objekat 13. Jul, i po svemu sudeći nije ispoštovana ni površina osnova, jer došlo je do određenih proširenja koje je lako registrovati posjetom gradilištu", istakla je ona.

U Kani pitaju I gdje je bila inspekcija prethodnih mjeseci i upozoravaju da stanje na terenu ne odgovara projektu , koji je dobio saglasnost nadležnih.

"Izvedeno stanje, koje sad možemo da vidimo u Virpazaru, se razlikuje i od odobrenog, na način što je površina prizemlja dodatno proširena i dodata je još jedna korisna etaža. Dakle mi na terenu vidimo da ni ono što je u projektu prikazano nije ono što odgovara realnosti, a i posjetom terenu vidimo da će ovo biti objekat koji je mnogo veći od postojećeg i koji će zbog toga narušiti vrijednost ambijentalne cjeline Virpazara", rekla je Dragović.

Čelnici TO Bar i Nacionalnog parka Skadarsko jezero saglasni su da se dragocjeni prostor Skadarskog jezera I Crmnice mora čuvati.

"Stanovišta sam da treba maksimalno zaštititi životni prostor, životnu sredinu i prirodu gdje boravimo, pogotovo u nacionalnom parku Skadarsko jezero i mislim da se treba raditi da svi odgovorni ljudi treba da razmišljaju na taj način", kazao je direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović.

Nikoleta Nikčević iz TO Bar smatra da nedostaje smještajnih kapaciteta Virpazaru i crmničkim selima, a da ono što je jako važno je da se uklapaju u ambijentalnu sredinu samog mjesta.

Sonja Dragović konstatuje da novoprojektovani hotelski objekat napada prostor vizuelno, bez poštovanja okruženja, a sve uz blagoslov nadležnog Ministarstva i bez ijedne primjedbe inspekcija.

"Svi su se nadali da će novo Ministarstvo da napravi diskontinuitet sa lošim praksama prethodnog Ministarstva, ali na ovom primjeru vidimo da to nije slučaj", ističe Dragović.

Iz Ministarstva poručuju da “treba uzeti u obzir da je stari hotel bio u veoma lošem stanju i da nije bilo ozbiljnih investitora koji su spremni da ulože novac, te da ne treba zanemariti da ovakav projekat doprinosi ekonomskom razvoju cijelog naselja i okoline”.

Bonus video: