Raičević: Uobičajeno velik broj poziva ka Sigurnoj ženskoj kući tokom praznika

"Bilo je nekoliko slučajeva koji su morali da se prijave policiji, međutim, žene nisu htjele", rekla je izvršna direktorica SŽK

7962 pregleda 0 komentar(a)
Raičević, Foto: TV Vijesti
Raičević, Foto: TV Vijesti

Izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević kazala je da su tokom praznika imali "uobičajeno velik broj" primljenih poziva.

"Raduje što nismo imali nikoga u skloništu novog, nije bilo ništa neuobičajeno oštro, jako, opasno. Bilo je nekoliko slučajeva koji su morali da se prijave policiji, međutim, žene nisu htjele. To je pokušaj silovanja i to je jedna od težih vrsta nasilja, gdje obično žene neće da prijave, jer nisu sigurne kako će to policija da odradi, koliko će zapravo da nasilnik i dobije ili uopšte ne dobije. To su ispitivanja na koja ona nije bila spremna, nama je ispričala, nije ništa neoubičajeno", rekla je Raičević u Bojama jutra na TV Vijesti.

Kazala je da je tokom posljednjih desetak dana bilo jedanaest poziva koji su zahtijevali njen odlazak u kancelariju ili sastanak sa žrtvom. "Dopisivanja preko inboksa ili preko poruka, njih je bilo dosta, nisam ni brojala. Ali to je uobičajeno", dodala je.

Raičević je pojasnila da su loša finansijska situacija, alkohol, droga i ljubomora najčešći "okidač" kada je u pitanju porodično nasilje.

Navela je da su prošle godine u skloništu imali 76 žena i oko 50 djece, a da se do 770 žena javilo ili došlo u kancelariju.

"Kuriozitet je da se i nekoliko muškaraca javilo, ali to su zanemarljivi procenti. Ali javili su se, prevazišli stid, i javili se za neku pravnu pomoć", rekla je ona.

Bonus video: