"Ona radi u Rudniku i život joj nije lak": Jelica je radila 27 godina, nije uspjela da riješi stambeno pitanje

Jedina žena među muškarcima dobro je podnosila hladnoću, vlagu i mrak, ali to ipak nije proslo bez posljedica po zdravlje. Kuburila je sa visokim krvnim pritiskom a čak 14 puta preboljela je upalu pluća

10390 pregleda 13 komentar(a)
Kovačević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kovačević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

"Ona radi u Rudniku i život joj nije lak".

Ovaj stih Vlade Divljana obilježio je život Nikšićanke Jelice Kovačević, prve inženjerke rudarstva u Crnoj Gori, koja je punih 27 godina provela radeći u utrobi zemlje u Rudnicima boksita.

Na kraju nije uspjela da riješi stambeno pitanje pa nastavlja borbu i kao penzionerka.

Poziv je izabrala kao veoma mlada, jer je rasla pored rudnika u Gacku.

Sa šljemom na glavi, lampom i akumulatorom, vise od dvije i po decenije radila je u utrobi zemlje- u jamama Biočki stan i Đurakov do.

Jedina žena među muškarcima dobro je podnosila hladnoću, vlagu i mrak, ali to ipak nije proslo bez posljedica po zdravlje.

Kuburila je sa visokim krvnim pritiskom a čak 14 puta preboljela je upalu pluća.

Ruda se kopala i dobro prodavala, a rudnik je kaže Jelica, nosio Nikšić i Crnu Goru. Sve do čuvenog zatvaranja u jamu na Seocima 2010. godine kada su kola krenula nizbrdo.

Težak posao, završio se teškim okolnostima. Nakon bankrota i stečaja, 2015. godine otišla je u prijevremenu penziju- bez otpremnine i riješenog stambenog putanja.

A na placu, još samo crvena boja upućuje da je nekad bio rudarski. Tu je trebalo da bude i Jelicin stan.

Sa bivšim kolegama, Jelica ne propušta okupljanja kojima žele da povrate plac, što je trenutno u proceduri.

Veliki motiv da se bori za ono što je zaradila su joj tri kćerke. Dugočekani krov nad glavom i njima bi značio sigurnost, koju nije imala tokom čitave svoje poslovne karijere.

Bonus video: