Mitrović: Epidemiološka situacija u Nikšiću je stabilna, veliki pritisak na primarnom nivou zdravstvene zaštite

"Pred novogodišnje praznike imali smo 12 hospitalizovanih pacijenata, trenutno ih imamo 34 na liječenju. Postoji porast iako se radi o omikronu za koji važi da daje neku lakšu kliničku sliku sa manje respiratornih tegoba", rekao je Mitrović

7681 pregleda 5 komentar(a)
Mitrović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mitrović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Epidemiološka situacija u Nikšiću je još uvijek stabilna, ali postoji veliki pritisak na primarnom nivou zdravstvene zaštite, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti direktor Opšte bolnice (OB) Nikšić dr Marko Mitrović.

Kako navodi, bolnica u odnosu na protekli mjesec bilježi porast broja pregledanih pacijenata.

"Pred novogodišnje praznike imali smo 12 hospitalizovanih pacijenata, trenutno ih imamo 34 na liječenju. Postoji porast iako se radi o omikronu za koji važi da daje neku lakšu kliničku sliku sa manje respiratornih tegoba", rekao je Mitrović i istakao da se ne zna ko od pacijenata ima omikron, a ko delta soj, ali da svi hospitalizovani imaju respiratorne tegobe.

"Većinom su to pacijenti starije životne dobi, nevakcinisani sa nekim udruženim bolestima, komorbiditetima. 25 pacijenata je na kisoničnoj podršci, devet je životno ugroženo", kazao je on.

"Unazad dvije nedjelje došlo je do porasta broja pacijenata i svi prvo traže pomoć u Domu zdravlja, a sa postojećom strukturom zaposlenih u Domu zdravlja", navodi Mitrović, i poručuje da je teško je odgovoriti tom izazovu.

"Dosta naših zaposlenih je pozitivno ili u izolaciji, i mi imamo problem s kadrom. U ovom trenutku imamo 39 pozitivnih zaposlenih, od čega je šest ljekara. Prošle nedjelje smo uputili dva naša ljekara u Dom zdravlja kako bi pomogli", objašnjava Mitrović.

U OB Nikšić redovno se odvijaju svi pregledi, sve specijalističke i subspecijalističke ambulante rade, a kako ističe Mitrović operativni program se odvija normalno.

Bonus video: