Kujundžić: Propustili smo da uvedemo akcize na slatkiše, to bi doprinijelo zdravlju djece

"Rezultati iz svjetskih studija pokazuju da su dječaci više gojazni i u većem procentu neuhranjeni", kazao je Mašanović

9068 pregleda 8 komentar(a)

Studija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje je pokazala da je došlo do porasta broja predgojaznih u odnosu na broj gojaznih dječaka.

U istraživanju je učestvovalo preko četiri i po hiljade djece uzrasta od pet do 12 godina.

"Rezultati iz svjetskih studija pokazuju da su dječaci više gojazni i u većem procentu neuhranjeni", kazao je Bojan Mašanović sa Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

Enisa Kujundžić iz Instituta za javno zdravlje kazala je da je u ranijem istraživanju bilo više gojaznih dječaka nego predgojaznih, a u ovoj studiji se pokazalo da je došlo do pomjeranja u smislu porasta broja predgojaznih u odnosu na broj gojaznih dječaka.

"Kada je predgojaznost u pitanju, to je kategorija koja iziskuje tretman i liječenje i mogu da se jave posljedice kao i kod gojazne djece. Što se tiče djevojčica tu je negdje otprilike isti procenat kao i u prethodnim istraživanjima", rekla je Kujundžić.

Ističe da je favorizovanje nezdravih navika u odnosu na zdrave ono što doprinosi razvoju gojaznosti.

"Ističe da je pothranjenost manjak unosa kvalitetne hrane i može da dovede do raznih deficita naročito kada su manja djeca u pitanju. Organizam koji ne dobija adekvatnu hranu je podložniji infekcijama i raznim oboljenjima. Savjetuje da ishrana bude što raznovrsnija i iz svih grupa i da svaki obrok bude izbalansiran tako da budu zastupljene i bjelančevine i ugljeni hidrati i masti", rekla je Kujundžić.

Kujundžić ističe da smo propustili da usvojimo akcize na slatkiše, što bi doprinijelo zdravlju djece.

"Zemlje koje su to uradile imaju bolje rezultate i manje gojaznih".

Bonus video: