Blagojević, Spičanović, Janjušević i Baković više nisu službenici MUP-a

Sekulović kazao da je nekima od njih nuđeno da budu raspoređeni na drugo radno mjesto, što su oni navodno odbili. S druge strane, bivši pomoćnici Veselina Veljovića tvrde da je to neistina i da im niko ništa nije nudio pa samim tim nisu imali šta da odbiju

68598 pregleda 422 reakcija 81 komentar(a)
Spičanović i Blagojević, Foto: Boris Pejović
Spičanović i Blagojević, Foto: Boris Pejović

Dojučerašnji policijski funkcioneri Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Enis Baković, zajedno sa Zoranom Lazovićem, 1. marta prošle godine ostali su bez funkcije pomoćnika direktora policije, nakon smjene njihovog šefa Veselina Veljovića i dolaska Zorana Brđanina.

Po zakonu, tada su stekli pravo da, ako ne budu raspoređeni na drugo radno mjesto, koriste jednogodišnju naknadu, što su iskoristili, baš kao i Nikola Janjušević, kojem je 15 dana ranije istekao mandat pomoćnika direktora Uprave policije. Njima je 2. marta ove godine isteklo i pravo na naknadu.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović za Televiziju Vijesti kaže da su odbili da budu raspoređeni na druga radna mjesta, pa za njih više nema mjesta u policijskoj organizaciji.

"O tome sam usmeno obaviješten od strane direktora Uprave policije. Jedan broj policijskih funkcionera odbio je ponudu za raspored na odgovarajuća radna mjesta i odlučili su se da podnesu zahtjev za naknadu u smislu člana 60 pomenutog zakona. Navedeni član se ne može tumačiti na način da se odbijaju ponude za raspored na drugo radno mjesto, pa da se prije samog isteka prava na jednogodišnju naknadu uputi zahtjev za raspored. U tom smislu, konkretan odgovor na Vaše pitanje je da su lica za koja ste se interesovali van ove službe", rekao je Sekulović.

S druge strane, bivši pomoćnici tvrde da je nestina da su odbili ponuđene poslove.

Blagojević i Baković kazali su Televiziji Vijesti da im je Brđanin usmeno ponudio mjesto savjetnika direktora policije, za koje se ubrzo ispostavilo da ne postoji novom sistematizacijom. Druge ponude, tvrde, nijesu dobijali.

Lazović i Janjušević kažu da ih niko nije kontaktirao niti im išta nudio.

Spičanović tvrdi da mu je Brđanin u razgovoru rekao da ga vidi kao šefa Odsjeka za analitiku ali mu taj posao nikad nije ponuđen, zbog čega je Brđanina pitao da li da podnese zahtjev za raspored, na šta mu je on, navodno, odgovorio da sačeka, kako ne bi izgubio naknadu.

Spičanović kaže da je poslušao savjet i čekao do zadnjih dana februara, kada je dostavio MUP-u obavještenje da mu 2. marta ističe pravo na naknadu i da traži da bude raspoređen. Na dopis nije dobio odgovor.

S druge strane, Brđanin nije konkretno odgovorio kojem od njih je ponudio posao, ni ko je posao odbio. Kaže da im je nakon imenovanja za direktora u razgovoru ukazao na mogućnosti njihovog eventualnog raspoređivanja.

"Ovom prilikom ne ulazeći u razloge, pojedini od bivših pomoćnika direktora nisu bili saglasni da budu raspoređeni, a za pojedine je postojala opcija da budu raspoređeni u trenutku uspostavljanja novih organizacionih jedinica, na radna mjesta koja odgovaraju njihovom nivou kvalifikacija obrazovanja i sposobnostima. Kao što je već rečeno, u međuvremenu je došlo do izmjene zakonskih nadležnosti i drugih objektivnih razloga organizacione prirode, uslijed čega pojedini bivši pomoćnici direktora nisu raspoređeni", rekao je Brđanin.

Na optužbe dojučerašnjih kolega nije odgovorio ali dodaje da su dvojica bivših pomoćnika, koji su izrazili spremnost da rade - odmah raspoređeni i to Zoran Tomčić i Dejan Đurović, dok su se ostali odlučili za naknadu.

Tako do juče visoki policijski funkcioneri sada mogu samo na Biro rada osim Lazovića, koji će naknadu primati još par mjeseci jer ove godine stiče uslov za starosnu penziju.

Bonus video: