Pavlović: Otvoreni Balkan šansa da zemlje ZB prvi put izađu iz uloge đaka i preuzmu inicijativu

Pavlović smatra da je bitno sadržaj inicijative Otvoreni Balkan odvojiti od buke koju stvara politički diskurs

14095 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 14.06.2022. 10:59h

Među kritičarima Otvorenog Balkana je dominantan suverenistički argument, da će Crna Gora isprazniti svoju suverenost, da će se utopiti u neke velikodržavne politike. Mislim da je nekoherentno logički sa stanovišta suverenosti problematizovati inicijativu OB, a ne problematizovani inicijativu evropskih integracija, rekao je u Bojama jutra politički teoretičar Feđa Pavlović.

Pavlović smatra da je bitno sadržaj inicijative Otvoreni Balkan odvojiti od buke koju stvara politički diskurs.

"Radi se o temi koja je polarizovala javno mnjenje. Kada kažemo Otvoreni Balkan imamo u vidu pet sporazuma koji su potpisani od strane tri zemlje i svaki od tih sporazuma ide u pravcu ostvarenja četiri osnovne temeljne slobode, slobode protoka robe, kapitala, usluga i ljudi".

Ističe da je ovo prva inicijativa koja je potekla iz regiona.

"To je u nekom smislu i šansa da zemlje Zapadnog Balkana u tom procesu evropskih integracija prvi put izađu iz uloge đaka koji radi domaće zadatke i isključivo slijedi dikatat iz Brisela, i preuzmu inicijativu. Za to čini mi se da postoji određeno zeleno svjetlo iz Brisela i Vašingtona", rekao je Pavlović.

Crnu Goru će danas posjetiti predsjednik Evropskog parlamenta Šarl Mišel koji će se sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem i predsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Pavlović očekuje da će tema razgovora biti predstojeći Samit Zapadnobalkanskih liudera u Briselu.

"Meni bi bilo zanimljivo da čujem o temi prošieranja na način na koji je to Mišel pomenuo u govoru 20. maja. On je, nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron izašao sa idejom Evropske političke zajednice sličnu ideju o Evropskoj geopolitičkoj zajednici plasirao i tu je iznio u oštim crtama predlog reforme pregovaračkog procesa i procesa proširenja u pravcu jednog faznog modela", navodi Pavlović.

Kada je riječ o odlaganju lokalnih izbora, Pavlović dodaje da sa pažnjom čeka da se ustavni sud izjasni o inicijativi o ocjeni ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Van te pravne problematike, čini mi se da je svaka odluka koja se tiče odlaganja izbora uslovljena partijskim kalkulacijama. Ne treba se čuditi, mislim da je to opšte mjesto. U tom smilu ne bih bio preveliki cinik ako bih u ovoj odluci nove parlamentarne većine da odloži izbore prepoznao momenat političkog oportunizma i kupovinu vremena za saniranje negativnih posljedica ulaska u novu vladu. Cini mi se da je velikom broju građana jasno da su političke partije te koje organizovano dižu tenzije. Vrlo često kad počitam saopštenja mi bude neprijatno kakav je to diskurs", rekao je Pavlović.

Bonus video: