"Zadnjih 20 godina predsjednici sudova uživali su neprimjerene privilegije i bili transmisija izvršne vlasti"

Članove Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i je najviše zanimalo kako kandidati vide crnogorsko sudstvo i rad Sudskog savjeta u narednom periodu, dok su kandidati ukoliko budu izabrani najavljuju reforme u sudstvu koje će doprinijeti nezavisnosti te grane vlasti

6796 pregleda 1 komentar(a)

U Skupštini je nastavljeno konsultativno saslušanje kandidata za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Članove Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i danas je najviše zanimalo kako kandidati vide crnogorsko sudstvo i rad Sudskog savjeta u narednom periodu, dok su kandidati ukoliko budu izabrani najavljuju reforme u sudstvu koje će doprinijeti nezavisnosti te grane vlasti.

Zadnjih 20 godina predsjednici crnogorskih sudova uživali su neprimjerene privilegije i bili transmisija izvršne vlasti , kaže kandidat za člana Sudskog savjeta Dražen Medojević.

Pred članovima Odbora za politički sistem kandidat Blagota Mitrić prokomentarisao je i nedavni reizbor Ivana Vukovića za gradonačelnika Podgorice.

Kandidatkinja Gordana Mitrović ističe da samo samostalne sudije crnogorske sudove mogu povesti naprijed.

Kandidat Mitar Mugoša kaže da bi prije eventualnog opšteg reizbora sudija prvo trebalo ispitati rad svih, što postoji kao zakonska mogućnost.

Ključni mehanizmi za promjene u Sudskom savjetu upravo su u rukama poslanika upozorio je kandidat za to tijelo Velija Murić.

Parlament bira četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, a Odbor za politički sistem do 12.jula trebalo bi da sasluša 34 kandidata.

Iz Demokratske Crne Gore danas su reagovali saopštenjem u kom navode da je dijalog unaprijed obesmišljem jer su kako tvrde imena članova Sudskog savjeta već dogovorena.

To su, tvrde Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević, "a možda i Aneta Spaić".

Bonus video: