Izbori u Šavniku i dalje nisu okončani: Adžić traži efikasnije sankcije, iz MANS-a krive MUP

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić za TV Vijesti kaže da MUP nema mogućnost kontrole promjene prebivališta u upravnom postupku

20808 pregleda 22 komentar(a)
Detalj sa biračkog mjesta u zgradi Opštine Šavnik, Foto: Screenshoot/TV Vijesti
Detalj sa biračkog mjesta u zgradi Opštine Šavnik, Foto: Screenshoot/TV Vijesti

Posto ni poslije gotovo mjesec, izbori u Šavniku nisu okončani, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić apeluje na tužilaštvo da efikasnije sankcioniše sve koji ometaju izborni proces, kako bi se glasanje u ovoj opštini konačno završilo u sljedeću nedjelju.

Adžić za TV Vijesti kaže da MUP nema mogućnost kontrole promjene prebivališta u upravnom postupku, te da su zbog toga tražili izmjene zakona, ali da one od marta čekaju u Skuštini.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sa druge strane, tvrde da je za sve što se dešava u Šavniku upravo odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

I predstojeće nedjelje mnogi putevi vodiće u Šavnik...

Peti put glasaće se na dva biračka mjesta – u zgradi Opštine i u selu Kruševice, gdje je upisan 541 birač, jer je i juče, dva sata prije zatvaranja birališta, glasanje prekinuto.

Opet zbog toga što su predstavnici koalicije DF-SNP sprečavali da glasaju birače koji, kako tvrde, ne žive u Šavniku,iako imaju formalno prebivalište.

Adžić ističe da službenici policije, na dan održavanja izbora, ne mogu biti na biračkom mjestu i sprečavati incidente

Zbog onoga što se do sada dešavalo na biralištima u Šavniku, policija je, kaže ministar, podnijela 19 krivičnih prijava

Za to što izborni proces u ovoj opštini ispod Durmitora nije završen ni više od 20 dana nakon izbornog dana, u NVO MANS krive prije svega MUP.

"Mene da pitate, ja bih pustio sve te ljude da glasaju zato što su oni ušli u birački spisak u zakonaskoj proceduri koja je kao takva dozvoljena, prije svega od MUP-a i onda bi trebalo nakon toga da se bavimo i odgovornošću ljudi koji su u MUP-u zapravo dozvolili da se takav jedan izborni inženjering dogodi. Ne čujemo ništa ni od ministra Adžića, ni od direktora policije, niti od bilo koje individue koja je direktno odgovorna zbog toga što u Šavniku ne možemo da imamo konačni izborni rezultat", rekao je direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Dejan Milovac.

Adžić odbacuje odgovornost MUP-a.

"MUP nema nikakvu mogućnost da zabrani bilo kojem građaninu da svoje prebivalište prijavi na bilo kojoj adresi u Crnoj Gori, isto tako nemamo ni mogućnost kontrole u upravnom postupku. Ono što postoji kao opcija je da u saradnji policije i Tužilaštva dođe do određene provjere i u tom pravcu smo i reagovali, i do sada je 71 lice išlo u svojstvu građanina da da izjave na navode koji su se pojavili, a tiču se smisla neprijavljivanja istinitih podataka prilikom prijave boravka", rekao je Adžić.

I dok u civilnom sektoru tvrde da je Šavnik posljedica nečinjenja nove vlasti na reformama izbornih zakona, u MUP-u prebacuju lopticu u dvorište Skupštine.

Čekaće i birači sa dva biračka mjesta u Šavniku nedjelju, da peti put pokušaju da se izbore za lokalnu vlast.

Bonus video: