Upravni sud odbio tužbu Jovanića protiv odluke Sudskog savjeta

Upravni sud je zaključio da po Zakonu o sudskom savjetu i sudijama nije bilo potrebno prethodno vođenje disciplinskog postupka jer se ne radi o utvrđivanju disciplinske odgovornosti za disciplinske prekršaje normirane zakonom

18214 pregleda 9 komentar(a)
Jovanić, Foto: Boris Pejović
Jovanić, Foto: Boris Pejović

Upravni sud Crne Gore donio je presudu kojom je odbio tužbu pritvorenog bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića protiv odluke Sudskog savjeta kojom je razriješen sa te funkcije.

Sudski savjet je 1. jula razriješio Jovanića, nakon što je prethodno udaljen sa sudijske funkcije jer je protiv njega pokrenut krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije.

Upravni sud je zaključio da po Zakonu o sudskom savjetu i sudijama nije bilo potrebno prethodno vođenje disciplinskog postupka jer se ne radi o utvrđivanju disciplinske odgovornosti za disciplinske prekršaje normirane zakonom.

“Naprotiv, sama činjenica da je predsjednik suda, koji je istovremeno obavljao funkciju sudije suda na čijem je čelu bio, privremeno udaljen od dužnosti sudije, ima za posljedicu razrješenje dužnosti predsjednika suda”, navodi se u presudi Upravnog suda.

Jovanić je uhapšen 9. maja i od tada se nalazi u pritvoru. Specijalno državno tužilaštvo protiv njega je podiglo optužnicu 8. novembra, kojom mu stavlja na teret da je 2015. godine formirao kriminalnu organizaciju i za zloupotrebu službenog položaja.

Bonus video: