Ministarstvo pravde planira da preseli Osnovni i Viši sud u jedan a Privredni i Upravni sud u drugi objekat

Po procjeni Ministarstva, izmjena planske i izrada projektne dokumentacije, tenderi i gradnja - sve to bi moglo trajati četiri godine

12334 pregleda 4 komentar(a)
Prostorija u Osnovnom sudu, Foto: Printscreen YouTube
Prostorija u Osnovnom sudu, Foto: Printscreen YouTube

Ministarstvo pravde planira da preseli Osnovni i Viši sud u jedan a Privredni i Upravni sud u drugi objekat, na zajedničkoj parceli u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

To se navodi u Informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Osnovni i Viši sud biće u zgradi sa dva nivoa podzemnih garaža, zajedničkim prizemljem sa pisarnicom i 8 spratova. Privredni i Upravni sud bi bili smješteni u drugoj zgradi, sa 4 sprata.

Prostora hronično fali u zgradi u koju je Osnovni sud uselio davne 1980. godine.

Po procjeni Ministarstva, izmjena planske i izrada projektne dokumentacije, tenderi i gradnja - sve to bi moglo trajati četiri godine.

U podgoričkom Osnovnom sudu još se prepričava situacija od prije dvije godine, kada je na jednu radnicu u pisarnici pao prozor i povrijedio je.

Eventualnim premještanjem ovih sudova, dobija se prostor za druge, pa bi zgrada Osnovnog suda potpuno bila iskorišćena za Viši i Osnovni sud za prekršaje a iseljavanjem Višeg suda, stvorili bi se bolji uslovi za Vrhovni i Apelacioni sud.

Na kraju, Sudski savjet bi se iz iznajmljenih prostorija preselio u prostor koji trenutno koristi Upravni sud.

Bonus video: