Gdje se najčešće griješi pri prelasku pruge: Spuštena rampa i upaljeni semafor za neke nisu prepreka

"Vozači su posebna priča, oni su enciklopedija. To je rak rana naša. Ne gledaju oni na rampu, ne interesuje njih to. Svaki dan ovdje lome rampe, svaki dan ovdje prolaze, to je problem strašan. Čak i profesionalci, taksisti, vozači velikih kamiona, autobusa, za ove male i da ne pričam", kazao je penzionisani mašinovođa

16319 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Zagoriča, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Detalj iz Zagoriča, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Građani koji žive u naseljima kroz koje prolazi pruga nerijetko u žurbi, ili po navici, prelaze željeznički kolosjek na mjestima gdje je to zabranjeno.

"Boga mi ja prvi među njima prelazim ovuda. Gdje ću? Ovuda prođem u prodavnicu. Tako, a narod prolazi redovno i djeca prolaze, što baš ne valja ništa, tako i majke i očevi vode djecu preko šina, umjesto da ih povedu tamo (pokazuje rukom) da ih nauče reda. Ali eto i Vi? Ja neću više", kazao je jedan od mještana podgoričkog naselja.

Ovu lošu naviku svojih komšija potvrđuju mještani podgoričkog naselja Zagorič.

"Svaki dan prolaze preko šina, ne obaziru se da li je rampa spuštena, tome svjedočimo svaki dan, tu živimo", kazala je jedna od prolaznica u Zagoriču.

Ni vozači, na sličan ili gori način, ne poštuju sopstvenu i tuđu bezbjednost, prilikom prelaska pruge.

Vozači, uprkos spuštenoj rampi i upaljenom semaforu prelaze prugu, zaobilazeći rampu koja je kratka, kaže mašinovođa u penziji Bato Nikočević.

Mašinovođa u penziji Bato Nikočević kazao je da su "vozači posebna priča, oni su enciklopedija. To je rak rana naša. Ne gledaju oni na rampu, ne interesuje njih to. Svaki dan ovdje lome rampe, svaki dan ovdje prolaze, to je problem strašan. Čak i profesionalci, taksisti, vozači velikih kamiona, autobusa, za ove male i da ne pričam".

Nepoštovanje saobraćajnih propisa može biti kobno podsjećaju iz Željeznićke infrastrukture.

Iz Željezničke infrastrukture Crne Gore su kazali da se "od 1.1. do 31.12.2022. godine, dogodilo 60 vanrednih događaja. Od ukupnog broja vanrednih događaja četiri su se dogodila na putnim prelazima u kojim su dva lica teže, a jedno lice lakše povrijeđeno. na otvorenoj pruzi - mjestu zabranjenom za pristup i kretanje pješaka, dogodila su se tri vanredna događaja u kojim su dva lica usmrćena, a jedno lice je zadobilo lakše tjelesne povrede".

Kako bi osigurala bezbjednost na kritičnim tačkama Željeznička infrastruktura je obnovila pružne oznake na kojima piše "zabranjeno kretanje prugom", a na web stranici kompanije je i prezentacija, koja prvenstveno djeci pruža potpune informacije u vezi sa bezbjednim prelaskom pruge.

Ipak, imajući u vidu visedecenijske loše navike ljudi, kao i brojne propuste same kompanije u prethodnom periodu, kada se događalo da ne radi signalizacija na pružnim prelazima ili su postojali problemi druge vrste, ovo svakako nije dovoljno.

To potvrđuje i penzionisani mašinovođa Nikočević, koji kaže da treba postaviti video nadzor i novčano kažnjavati one koji grubo krše zakon.

Ali, čak ni to neće do kraja preduprijediti mogućnost nesreća.

"Možda bi Željeznica trebalo i da ogradi ovu prugu, kao svugdje u svijetu što je, ja sam vidio u Beogradu, Budimpešti, ograđena je pruga kroz grad, ja ne znam zašto to ovdje nije", kazao je Nikočević.

Uvođenje pružnih ograda svakako je investicija koja manje košta od bilo čijeg života. A dok ne dobijemo ograde ili neki pouzdaniji nadzor od trenutnog ,pripazite kako prelazite prugu.

Bonus video: