Ove godine u saobraćajnim nesrećama stradalo 25 osoba: Gdje su radari na crnim tačkama i kako se vozi našim putevima?

"Prošle godine imali smo 73 poginula u saobraćaju u Crnoj Gori, to je preko 100 poginulih na milion stanovnika, to je u rangu afričkih zemalja. Prosjek u zemljama EU prošle godine je bio 46 na milion stanovnika", kazao je Marković

16968 pregleda 45 reakcija 16 komentar(a)
Jedna od nezgoda sa crnogorskih drumova, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Jedna od nezgoda sa crnogorskih drumova, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom, drastično kršenje saobraćajnih propisa na svakom koraku i neadekvatne politike, doveli su do krajnje kritične situacije u bezbjednosnom smislu, konstatuju po ko zna koji put saobraćajni vještaci.

"Agencija za bezbjednost saobraćaja, koja bi nužno morala da se formira, koja je tijelo koje se pri državi bavi saobraćajem, bezbjednošću saobraćaja na najvećem nivou, ona još uvijek nije zaživjela", kazao je saobraćajni vještak Igor Radojević.

Autor emisije "Za volanom" Saša Marković kaže da brojke opominju...

"Prošle godine imali smo 73 poginula u saobraćaju u Crnoj Gori, to je preko 100 poginulih na milion stanovnika, to je u rangu afričkih zemalja. Prosjek u zemljama EU prošle godine je bio 46 na milion stanovnika. Značajno je popustila disciplina vozača u Crnoj Gori, ako stanete na bilo kojoj raskrsnici sa semaforima, vidjećete da ljudi bezobzirno, bez ikakvih ustručavanja, prolaze kroz čisto crveno svijetlo", kazao je Marković.

Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, to će voditi još gorem scenariju upozorava Marković.

"Moramo da poradimo na nečemu što se zove upravljanje bezbjednošću saobraćaja, gdje bi se okupio krug eminentnih stručnjaka koji bi donijeli prave odluke, pravu strategiju kako sve ovo da suzbijemo, jer ovo zaista vodi ka jednoj da kažem katastrofi", naglasio je on.

Nadležni su samo obećavali. Na primjer pametne radare na 72. crne tačke na našim putevima, koji bi drastično popravili bezbjednost.

"Očekujemo da će tender biti raspisan do kraja tekuće godine, a da će implementacija kompletnog projekta biti završena tokom naredne, 2018. godine", navodi se u saopštenju Uprave policije iz 2017. godine.

Televizija "Vijesti" danas nije dobila zvaničan odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova, na pitanje da li će radari konačno biti postavljeni. Nezvanično saznajemo da postoji Rješenje o radnoj grupi za realizaciju tog projekta i da je obezbijeđen novac za 1. fazu.

"Radari, kontrola brzine na svim saobraćajnicama koje su problematične, praćenje kamera za neke konfliktne situacije, saobraćajnom vještaku je najbolji alat da dokaže krivicu. Sve to bi preventivno djelovalo na same vozače", kazao je Radojević.

Kako izgleda kada je neki problem zapušten, lako se može vidjeti i na ulicama Glavnog grada.

Jedan od njih su parkirana auta u sred kružnog toka. Svakodnevna slika su i svuda parkirana auta sa uključena četiri žmigavca, pa umjesto dvije trake, imate samo jednu, kao recimo u bulaveru Džordža Vašingtona...

Isto je i u Moskovskoj, takođe i u Stanka Dragojevića... U Ulici kralja Nikole je često saobraćajni kolaps, jer je samo jedna traka i za lijevo i za pravo...

Grđani smatraju da se mora "rješavati saobraćajna gužva. Ono što je najzdravije, pješačenje, ugroženo je".

"Ja bih možda dodao više policajaca, možda bih dodao i kamere da bi se tablice snimale ovima koji krše pravila", kazao je jedan od prolaznika

U ovom trenutku, kad treba - ni policajaca, ni radara, a često ni pauka...

Bonus video: