ASK istražuje da li je Hodžić u konfliktu interesa

Vlada ponovo izabrala Orhana Hodžića za člana Odbora direktora ToMontenegra iako nacionalna aviokompanija direktno poslovno sarađuje sa njegovim firmama

3574 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Da li firme Oki Air Montenegro, Beograd i Ljubljana, koje za potrebe ToMontenegra, pružaju takozvane zemaljske usluge odnosno prodaju avio karte i mjere prtljag, imaju u najmanju ruku problematičan ugovor sa nacionalnim avioprevoznikom budući da je njihov vlasnik Orhan Hodžić istovremeno i član Odbora direktora državne kompanije danas iz ToMontenegra Televizija Vijesti nije dobila odgovor.

"Da li je To Montenegro prije produženja ugovora sa kompanijama 'Oki Air' tražio mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije o tome da li je Orhan Hodžić u konfliktu interesa, kao i da li su kompanije 'Oki Air' izmirile obaveze prema 'To Montenegro' za prethodni period koji je istekao 31. maja", pitanje je koje je Televizija Vijesti uputila kompaniji ToMontenegro.

Hodžićeve firme nacionalnoj avio kompaniji ove usluge pružaju od od juna 2021. kada je osnovan ToMontenegro ali sporan odnos počinje u septembru 2022. kada je vlasnik Oki Air-a prvi put izabran u Odbor direktora.

"Vijesti" su danas objavile da je direktor ToMontenegra Mark Anžur nedavno potpisao nove ugovore sa Hodžićevim firmama iako su dva člana Odbora direktora Vukadin Stojanović i Mirko Škerović više puta u proteklih šest mjeseci upozoravali na mogući konflikt interesa. Stojanović se ovim povodom Anžuru obratio i prije pet dana, nakon čega su on i Škerović smijenjeni. Vlada u tehničkom mandatu na čelu sa Dritanom Abazovićem izabrala je novi Odbor u kom su tri dosadašnja člana - predsjednik Pavle Ljesar, Orhan Hodžić i Suad Đelović, a novi su advokat Danilo Marković i inženjer drumskog saobraćaja Mersad Mujević.

Ni u reagovanju koje su danas poslali svim medijima Pr sektor ToMontengra ne odgovara na pitanja o problematičnim ugovorima Hodžićevih firmi sa državnom kompanijom, već smijenjene članove Odbora direktora Stojanovića i Škerovića naziva frustriranim i lažnim uzbunjivačima javnosti koji bi, kako navode, da nijesu imali lični interes - ovo pitanje aktuelizovali kao članovi Odbora direktora ToMontenegro, a ne sada. Stojanović, međutim, kaže da je ovo samo jedna u nizu zloupotreba na koje kontinuirano ukazuje u firmi.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega, u nizu marifetluka koji se dešavaju. Na isto ukazujem već mjesecima. Od decembra prošle godine na razne načine govorim i sad smo došli u situaciju da dokazujemo da li nam član odbora direktora u kontinuitetu krši zakon o sprečavanju korupcije", kazao je za Televiziju VijestiStojanović.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije kratko su potvrdili za TV Vijesti da utvrđuju da li je javni funkcioner Orhan Hodžić prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na mogući sukob interesa, ali pošto je kako su kazali postupak povjerljive prirode ostali smo uskraćeni za detalje.

Stojanović smatra da Hodžić u kontinuitetu krši zakon.

"Shodno članu 8, Hodžić je morao Vladi da ukaže da je u potencijalnom sukobu interesa i traži mišljenje ASK-a, što on nije uradio. Dalje, lica na koja je prenio upravljačka prava, ASK mora da bude oprezna jer dokumentacija koju dobije možda neće biti potpuna, jer je bilo nekog prenosa vlasništva tokom maja ove godine", rekao je Stojanović.

Stojanović upozorava i da Hodžićeva privatna firma novac od usluga koje pruža putnicima a koji pripada ToMontenegru u produženom trajanju ne prijavljuje i da je ta suma po njegovom mišljenju dostigla 200 hiljada eura. On je prethodnog vršioca dužnosti direktora Sašu Radovića upozorio da je analiza opravdanosti pokazala da je isplativo da ta državna kompanija otvori poslovnicu na podgoričkom aerodromu i direktno od putnika naplaćuje karte i druge naknade a ne preko posrednika "Oki Air", što je Odbor direktora odbacio bez obrazloženja.

Bonus video: