Logorska vatra i druženje u prirodi: Odred Sunčev zrak sanja o izviđačkom autobusu

5615 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/Youtube/TV Vijesti

Uz logorsku vatru, izviđači odreda Sunčev zrak, prepričavaju svoje dogodovštine. Dok su Vuk i Kosta pripremali ognjište, Tijana, Viktorija i Jovan- starješina izviđača, postaviljali su šator.

"Najpotrebniji nam je papir, drvo i da napravimo ognjišete", rekao je Kosta Tasić.

"Palili smo vatru na Žabljaku, na kampu od 5 dana, skupljali smo papir od štampe koji nađemo, novine, nešto što lako gori, suva trava i na kraju idu grane koje se ređaju postupno od najtanjih do najdebljih", priča Vuk Ražnatović.

"Naučila sam i da pucam iz puške, da ložim vatru, sastavljam šator, putne znake koji su nama jako bitni da se ne bismo izgubili i još mnogo toga", kazala je Tijana Ivanović.

"Sastave se štapovi, ne smiju uzice da se presjecaju jer bi se raspalo, ona se stavljaju žabice na konstrukcije i onda se stavlja cerada. Unutar šatora ima komarnik, čak i dodatna cerada naravno, ako nekad pada kiša jaka, sa unutrašnje strane se šator nikad ne dira naravno jer onda krene da prokišnjava, može jedno, može dvoje da sastavlja, što nas je više to je brže", istakla je Viktorija Milić.

Đina je, u ovoj grupi zadužena za dobru atmosferu.

"... onda se okupimo i sjednemo. Nastavnik mi onda da gitaru i pjevamo i sviramo, i atmosfera je prelijepa. Mi se toliko zabavimo da zvuči malo, mi se previše zabavljamo da stvarno zaboravimo da imamo društvene mreže, telefone kod sebe, nemamo ni interneta uglavnom", kaže ona.

Ovo je samo mali dio onoga što su do sada naučili na svojim izviđačkim zborovima, kaže Jovan Luketić, starješina izivđača.

"Jednog dana smo od dasaka pravili namještaj, donijeli smo drvenu građu , oni su rezali kucali eksere, drugog dana pravili kućicu za ptičice, učili kako se kuva pasulj na vatri, mnogo toga radimo što je dobro i korisno ali nije to suština, suština je da oni upoznaju jedni druge, i da kroz to druženje imaju svoje mjesto u društvu", priča Jovan.

Za to im je potrebno i da se otisnu u prirodu, pa su pokrenuli kampanju za kupovinu ličnog izviđačkog autobusa.

"To je ambiciozna ideja jer nam treba 30.000 eura da bismo kupili pouzdano vozilo da vozimo djecu, to nam je neophodno jer mi bi htjeli da djeci obezbijedimo jedan vikend koji im je odušak od škole i mi ne možemo svakog vikenda da odemo negdje, nemoguće je finansijski i da roditelji plaćaju ali kada bi naše vozilo imali mi bi mogli da istražimo neko novo mjesto i to bi djeci bio divan vikend i zato ćemo se truditi da nađemo što više sponzora i ljudi koji imaju sluha za našu ideju ne bi li mi kupili taj naš autobus", dodaje on.

Ako u toj namjeri uspiju, Kosta obećava da će napraviti još ovakvih čvorova prijateljstva.

Bonus video: