Ministarstvo prosvjete provjeriće i nostrifikovane diplome

Bosanski organi intenzivno istražuju nezakonito izdavanje i prodaju fakultetskih diploma na univerzitetima i fakultetima u toj zemlji. Iz organizacije Alternativa kažu da su neke od njih završavale i u Crnoj Gori

32799 pregleda 123 reakcija 57 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Bosansko Tužilaštvo i Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA istražuju više univerziteta i fakulteta u toj državi zbog sumnje da su se bavili nezakonitim izdavanjem i prodajom fakultetskih diploma.

Državni tužilac BiH Senad Osmić potvrdio je za bosanske medije da je istragom obuhvaćeno 15 osoba te da je oduzeta obimna dokumentacija a pod lupom su Nezavisni univerzitet, Fakultet za poslovne studije, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke "Prometej", Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment i Panevropski univerzitet "Apeiron", svi iz Banja Luke, zatim Internacionalni univerzitet iz Travnika, Internacionalni univerzitet iz Brčkog, te Univerzitet modernih nauka i Visoka škola "UNION" iz Mostara.

Zarija Pavićević iz organizacije Alternativa Crna Gora tvrdi da je naš javni sektor preplavljen diplomama koje su kupljene i na fakultetima koji su pod istragom u BiH.

"Većinom su te diplome sa istih adresa. Sinonim za medicinu je srednja škola Tutin, srednja škola Perfekt Prijepolje, Dositej Obradović, Hipokrat Beograd. Prosvjeta ima druge adrese za trgovinu tih spornih papira, Brčko, Travnik, Blace, bezbjednosni sektor ide na Union Nikola Tesla u Beogradu..", rekao je Zarija Pavićević iz Alternativa Crna Gora.

Televizija Vijesti objavila je kopiju diplome jednog crnogorskog državljanina, službenika javne uprave, koji je zvanje inženjera građevinarstva stekao 2014. upravo na Univerzitetu u Brčkom, koji istražuju organi BiH.

Nemali broj medicinskih radnika ima svjedočanstva iz srednje škole iz Tutina, koja je zatvorena, a na prevaran način, kako tvrdi, dolazili su i zaposleni u obrazovanju.

"Mi smo u saznanju da takvih diploma ima i u Ministarstvu prosvjete, da i ljudi koji se bave nostrifikacijom imaju lažne diplome", rekao je Pavićević.

Na pitanje zašto se odmah ne suspenduju svi zaposleni za koje se sumnja da su kupili diplome na fakultetima koji su pod istragom ili su već zatvoreni, ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović kaže da će se izmjenama kriterijuma ponovo kontrolisati sve diplome pa i one koje su već nostrifikovane.

"Iniciraćemo ovu izmjenu. Tražićemo pravni okvir koji će nam omogućiti da ispitamo sve, ne može sad puj pike ne važi...", rekla je ministarka prosvjete.

Jakšić Stojanović je kazala i da će osim krivičnih prijava koje u kontinuitetu podnosi tužilaštvu, inicirati formiranje Radne grupe koja bi u saradnji sa MUP-om i Ministarstvom pravde u što hitnijem roku trebalo da se pozabavi kupljenim diplomama u javnom sektoru.

Bonus video: