Gradite kuću ili neki drugi objekat: Čeka se administracija, saglasnost se dobija kasnije nego što je zakonom propisano

Nakon što je Nenad Rakočević odlučio da Francusku zamijeni Crnom Gorom i da ovdje krene da gradi dom, prije prve cigle dočekali su ga problemi

16659 pregleda 5 komentar(a)
Sa jednog gradilišta, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa jednog gradilišta, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ako ste od onih koji su odlučili da grade kuću ili neki drugi objekat u Crnoj Gori, onda se osim na čekanje majstora spremite i na čekanje administracije.

Nekoliko građana požalilo se Televiziji Vijesti da do krova nad glavom ne mogu da dođu zbog nemara podgoričke gradske uprave.

Saglasnost glavnog gradskog arhitekte nerijetko se dobija mnogo kasnije nego što je propisano zakonom.

Pravnici su Televiziji Vijesti kazali da sporost i ćutanje administracije može da dovede i do upravnih sporova i košta državu i milione.

Nakon što je Nenad Rakočević odlučio da Francusku zamijeni Crnom Gorom i da ovdje krene da gradi dom, prije prve cigle dočekali su ga problemi.

Nije mogao da dobije saglasnost glavnog gradskog arhitekte, bez koje ne može dobiti građevinsku dozvolu, niti početi izgradnju kuće.

Na to rješenje čeka preko 40 dana, iako je zakonski rok za njegovo donošenja 15.

"Svaki dan van normalnog roka gubim novac u kirijama za stan, za kancelariju umjesto da uživam u svojoj izgrađenoj kući. Ja nisam jedini ugroženi, preko 120 drugih firmi i fizičkih lica su ugroženi na isti način", rekao je Rakočević.

Nejasno je, Rakočeviću, kako se od neriješenih sedam zahtjeva, koliko tvrdi da je bilo na kraju prošle godine, došlo do preko 120, koliko kaže da ih trenutno ima.

Prošle godine se, kaže, sve rešavalo za 37 dana, a sada tri puta duže.

Da njegov slučaj nije usamljen, potvrđuje i Zoran Ćosović.

"45 dana čekamo idejno rješenje. A odnos gradske uprave je katastrofalan dođete do opštine tu vas sačeka portir koji vam da jedan telefon na koji se rijetko ko javlja pišite mejl, a dalje od toga nećete moći", kazao je Ćosović.

"Razmatramo mogućnost da pokrenemo grupnu tužbu protiv gradske uprave sa ostalim investitiorima", kazao je Rakočević

Sve ovo zabrinjava, ali ne čudi advokata Veselina Radulovića.

"Taj rok jeste 15 dana i svi građani koji podnesu i ne odluči im se u tom zakonskom roku imaju mogućnost da podnesu žalbu, takozvanu žalbu zbog ćutanja uprave, koja se podnosi ministarstvu", istakao je Radulović.

A, eventualno ćutanje i ministarstva bilo bi uslov za pokretanje upravnog spora što bi državu značajno koštalo.

"Moglo bi da košta državu i milione. Ali moram reći da to ne bi bio prvi put i moram reći da to nije poslužilo za pouku državnim organima", kazao je Radulović.

Da bi lokalna administracija morala da bude efikasnija saglasni su sagovornici Televizije Vijesti.

Rakočevića i Ćosovića posebno brine što se na ovaj način šalje poruka građanima: Da se na zakonski način teško može doći do mnogo toga, a izgleda najteže do svoga doma.

Iako je Telvizija Vijesti poslala pitanja mnogo ranije i na vrijeme, iz Glavnog grada odgovore su dostavili nakon emitovanja priloga u Vijestima u pola 5, navodeći da su se negdje zagubili.

Kažu da su Službi glavnog gradskog arhitekte stalno zaposlena tri lica, od čega su dvije osobe već neko vrijeme na porodiljskom bolovanju, a služba je bila i bez glavnog gradskog arhitekte od februara do juna, kada je za v.d. glavnog gradskog arhitekte izabrana Duška Mačić.

Kažu da je zato došlo do određenog zastoja koji se tiče dinamike obrade zahtjeva i davanja pomenutih saglasnosti iz djelokuruga službe.

"Uprkos činjenici da je došlo do "gomilanja" predmeta, te se oni ne obrađuju u realnom vremenu, dinamika kojom se obrada odvija govori da se u određenom vremenskom intervalu više predmeta obradi nego što ih pristigne, zbog čega vjerujemo da ćemo tokom naredne godine smanjiti čekanje na minimum, i ono će zavisiti isljučivo od investitora, ispunjenosti uslova, te pribavljanja nedostajuće dokumentacije", saopšteno je iz Glavnog grada.

Bonus video: