Većina obrazovnih ustanova u Bijelom Polju u štrajku, prosvjetari u Rožajama ga većinom ne podržavaju

U rijetkim školama u najvećoj sjevernoj opštini, nastava je održana djelimično

4478 pregleda 13 komentar(a)

Većina obrazovnih ustanova u Bijelom Polju od danas je u štrajku – jasno je istakao predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, dok je jutros nabrajao sve škole u Crnoj Gori u koim nema nastave. Današnje slike iz bejlopoljskih škola to i potvrđuju.

"Preko 70 odsto radnika je u štrajku u Bijelom Polju. Od 22 vaspitno-obrazovne ustanove, 16 ustanova se izjasnilo za štrajk i to u velikom procentu, tri ustanove nisu se izjasnili za štrajk, nemamo potpisinika, to je Osnovna škola 'Krsto Radojević' - Tomaševo, OŠ 'Braća Ribar' Zaton i i OŠ 'Vuk Karadžić' Bistrica. U štrajku je 641 radnik, toliko je bilo u potpisu, danas je pristupilo još desetak radnika. Što se tiče Bijelog Polja, oko 900 je stalno zaposlenih, ima dosta radnika koji su na ugovoru o djelu", kaže Radojko Rakonjac, predsjednik odbora Sindikata prosvjete u Bijelom Polju.

U rijetkim školama u najvećoj sjevernoj opštini, nastava je održana djelimično. Među njima je i gradska Osnovna škola "Marko Miljanov". Iz te obrazovne ustanove navode da je dio nastavnog osoblja u štrajku, ali da to ne remeti nastavni proces.

"Pravo na obrazovanje je Ustavom zagarantovano pravo svakog djeteta, a sa druge strane treba ispoštovati i kolege koje su u štrajku i njihovo pravo na takav vid izražavanja nezadovoljstva. Nadamo se da će se u vrlo brzom roku ipak naći kopromisu na zadovoljstvo svih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa", navode iz škole "Marko Miljanov".

Za razliku od kolega u Bijelom Poju, rožajski prosvjetari većinom ne podržavaju štrajk. Od ukupno 13 osnovnih i srednjih škola, samo u jednoj uopšte nema nastave, dok je u dvije organizovana djelimično.

Iz Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Televiziji Vijesti su rekli da su mnogi potpisnici štrajka odustali, kako kažu, zbog sinhronizovanog pritiska Ministarstva prosvjete i rukovodilaca škola. Kao dokaz za svoje tvrdnje, navode i jutrošnji primjer Srednje stručne škole u tom gradu, gdje je policijski službenik F. M. nenajavljeno i bez naloga ušao u zbornicu škole i fotografisao ih.

Predsjednik sindikata Redžep Nurković rekao je za TV Vijesti da je više profesora molilo policijskog službenika da izbriše napravljene fotografije, pokazujuću im službenu značku i tvrdeći da na to ima pravo. Sindikat je protiv njega podnio krivičnu prijavu, koju je potpisalo 30 zaposlenih u toj školi.

Bonus video: