U 2023. zaplijenjena značajno manja količina opojnih droga u odnosu na prethodne godine

Iz Uprave policije objašnjavaju da se najčešće krijumčari na granici sa Albanijom i da je tokom 2023. procesuirano 335 osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe droga

4667 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Tokom prošle godine policijski službenici zaplijenili su oko 960 kilograma različitih vrsta opojnih droga. Ova brojka znatno je manja u odnosu na ranije godine, a rekordna je 2021., kada su zaplijenjene 4 tone i 700 kilograma narkotika.

Prošle godine u najvećem broju slučajeva zaplijenjena je marihuana, dok je nađeno oko 30 kilograma kokaina i heroina. Iz Uprave policije objašnjavaju da se najčešće krijumčari na granici sa Albanijom i da je tokom 2023. procesuirano 335 osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe droga. Među njima je bilo 111 povratnika.

Iako 2023. nijesu pratile značajnije zapljene kokaina, godinu ranije u magacinu trgovačke kompanije Voli nađeno je oko pola tone te supstance. Tada je uhapšen samo špediter Đoko Drobnjak, koji je potom pravosnažno oslobođen.

Nalogodavci te akcije ni nakon dvije godine nijesu otkriveni. Komentar koji će ostati upamćen, a odnosio se na kvalitet te droge dao je tadašnji glavni specijalni tužilac, a danas osumnjičeni da je član kriminalne organizacije Milivoje Katnić.

"Jer je važno da je ova droga 96 odsto čistoće, to je savršenstvo. Ali vam ne predlažem da je koristite. To svi znaju da sam ja sportista, alkohol, kafa ništa. Ni bijelo", kazao je tada Katnić.

Rekordna zaplijena zabilježena je 2021. godine, kad je preko tonu kokaina nađeno u zetskom selu Mojanovići u magacinu, koji je u vlasništvu Budimira Krstovića i njegove kćerke Marine, koji su tada uhapšeni. Međutim, oni su juče u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni optužbi za šverc droge.

Na crnogorskim drumovima nije rijedak slučaj ni da se za volanom nađu osobe koje su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, objašnjava sudski vještak Nemanja Radojević.

Policijski službenici tokom prošle godine sankcionisali su 142 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Objašnjavaju i u kojim slučajevima se odlučuju za provjeru.

''Kada prilikom kontrole saobraćaja policijski službenik zaustavi vozača, koji pokazuje znake alkoholne poremećenosti, a nakon izvršenog alkotestiranja se utvrdi da nije pod dejstvom alkohola'', kažu iz Uprave policije.

Stoga je u tim situacijama, poručuje Radojević, potrebno uzeti krv od vozača i odraditi hemijsko – toksikološku analizu koja je pouzdana.

Bonus video: