Građani platili oko 650.000 eura: Vladinim avionom 2023. najviše letio Milatović, pa Abazović, Đurović, Đukanović...

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić imao je tri, a premijer Milojko Spajić dva leta

36537 pregleda 84 reakcija 40 komentar(a)
Avion Vlade Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Avion Vlade Crne Gore, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Vladin avion godinama je predmet brojnih kontroverzi, a informacije o određenim letovima prije 2020. godine još uvijek su tajna.

Prošle godine, letio je 87 puta, što je građane koštalo blizu 650 hiljada eura, a najviše ga je koristio predsjednik države Jakov Milatović.

Ko se sve i koliko puta vozio od ostalih funkcionera?

Gotovo da nema tog grada u Evropi na koji prošle godine nije sletio avion Vlade Crne Gore.

Od 87 letova, predsjednik države Jakov Milatović letio je najviše, 16 puta, bivši premijer Dritan Abazović ga prati sa 13 letova, pa bivša predsjednica Skupštine Danijela Đurović sa devet, bivši predsjednik države Milo Đukanović imao je četiri, predsjednik Skupštine Andrija Mandić tri, a premijer Milojko Spajić dva leta.

"Sve ono što je nakon 2020. godine obećavano građanima, prije svega mnogo racionalnije trošenje budžetskih sredstava i jako je upitno da li svaki put mora da se koristi državni avion. Vidjeli smo da su na samom početku karijere i predsjednik države i jedan, drugi i treći premijer su koristili komercijalne letove na određenim destinacijama, ali se to negdje zaboravilo, pa sada vidimo i da vozila, koja su bili namjenjena za prodaju, se aktivno koriste", rekao je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

Svi letovi Vladinog aviona u prošloj godini koštali su 643 hiljade eura, saopšteno je Televiziji Vijesti iz Vlade. To se odnosi samo na troškove letjenja i ne uključuje smještaj, hranu, dnevnice i druge troškove delegacije koja putuje.

Kabinet predsjednika Jakova Milatovića podnio je Televiziji Vijesti račune i za ostala njegova putovanja.

Milatović je, prema njihovim podacima, prošle godine ukupno letio 21 put, a osim 13 puta državnim avionom, pet puta je išao komercijalnim letovima i tri puta je za njega iznajmljen čarter avion.

U njegovom kabinetu tvrde da je značajno uštedio, u poređenju sa bivšim predsjednikom Đukanovićem.

Na neracionalnu potrošnju novca na letove Mila Đukanovića godinama je ukazivao MANS, koji sada kritikuje novu vlast zbog prikrivanja podataka o Đukanovićevoj potrošnji.

"Za one letove koji su se obavili prije 2020. i tu opet pominjem čuveni let za Pariz, bivšeg predsjednika Đukanovića. Vi to ne možete da dobijete, to je proglašeno interno uz obrazloženje da bi objavljivanje tih podataka moglo da ugrozi bezbjednost predsjednika. Mi govorimo o letu koji je završen, predsjednik više nije u vazduhu da bi objavljivanje te informacije moglo da ga ugrozi", rekao je Milovac.

Da cijene službenih putovanja nisu omiljena tema javnih funkcionera, iako su dužni da građanima podnose račune, svjedoči i prošlogodišnje putovanje u Njujork državne delegacije u kojoj su bili predsjednik Milatović i bivši premijer Abazović.

Podatke je Televizija Vijesti na kraju dobila tek nakon višemjesečnog ponavljanja istog pitanja na dvije adrese – u Vladi i Predsjedništvu.

Bonus video: