TV Vijesti: Centroslavija gotovo deceniju jedini ponuđač u nekim javnim preduzećima, finansirala kampanju PES-a

Iz podgoričke firme kažu da poslove dobijaju jer su najbolji, a da im aferu pakuju konkurencija i političari

17367 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U posljednje dvije godine broj tendera u Crnoj Gori sa samo jednim ponuđačem porastao je za 50%, a iznos novca potrošen u takvim javnim nabavkama veći je tri i po puta.

Televizija Vijesti došla je u posjed dokumentacije koja svjedoči da je jedna podgorička firma, koja je finansirala predsjedničku kampanju Pokreta Evropa sad (PES), u pojedinim javnim preduzećima gotovo deceniju jedini ponuđač.

Oni, pak, kažu da poslove dobijaju jer su najbolji, a da im aferu pakuju konkurencija i političari.

Da li se tenderi namještaju?

Nakon što su političke partije objavile izvore finansiranja za prošlu godinu, u oči nam je upala donacija firme Centroslavija Pokretu Evropa sad (PES). Iako donacija nije velika i iznosi svega 1.000 eura, preduzeća koja učestvuju na javnim tenderima, po zakonu, ne bi smjela da finansiraju političke kampanje.

PES-ovu kampanju za predsjednicke izbore finansirale su svega tri firme, od čega druge dvije sa iznosima od 300 i 200 eura.

Vlasnik Centroslavije kaže da je PES finansirao jer gaji simpatije prema predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću.

Ova firma inače gotovo deceniju je bila jedini ponuđač na tenderima u javnom preduzeću Željeznički prevoz i tako sklopila čak 12 ugovora.

"Ja ne mogu nikoga da zovem da dođe na tender, tender je javan. Te parametre koji oni zadaju tamo, to mora da se ispuni da bude jedan kroz jedan. Gospoda koja to vama sugerišu, a sugerišu vam i znam ko su, imaju pravo da se žale pa imaju pravo da uzmu uzorak pa da ga ponesu na ispitivanje ali treba da se to plati 2.000 eura, 1.000 eura treba za žalbu, a oni to neće da rade jer nisu sposobni ni finasijski ni stručno", rekao je Žarko Tomašević, vlasnik Centroslavije..

"To je znak da nešto nije u redu. To što nije u redu mora biti predmet razmatranja samog naručioca ali i drugih organa koji prate javne nabavke", kazao je Nemanja Nenadić, programski direktor nevladine organizacije (NVO) Transparentnost Srbija.

Firma Centroslavija koja prodaje uniforme i specifičnu radnu odjeću skoro uvijek je jedini ponuđač na takvim tenderima, pa je tako od Uprave za šume dobila poslove veće od 150.000 eura, a od Uprave carina od preko 600.000 eura.

"A zašto smo mi odgovorni tu što se niko nije pojavio? Znate što se niko nije pojavio, jer te firme koje konkurišu na ovim tenderima nisu sposobne ni kadrovski, ni finansijski ni stručno to da izdrže", kazao je Tomašević.

Ipak u većini ovih tendera, u oči upada previše detaljna specifikacija ali i zahtjevi za laboratorijsko testiranje tkanine, što može obeshrabriti konkurenciju.

"Ukoliko je nešto predefinisano može da ukazuje na to da je taj tender osmišljen za nekoga", kazala je Dragana Jaćimović, straživačica javnih politika u NVO Institut Alternativa.

"Najčešće je razlog to što je specifikacija takva da samo jedna firma iz zemlje može da ispuni uslove", poručio je Nenadić.

Direktorat za politiku javnih nabavki dostavio je Televizije Vijesti statističke podatke o tenderima iz kojih se vidi da je broj tendera sa samo jednim ponuđačem u posljednje dvije godine porastao za više od 50%.

U 2021. godini takvih tendera je bilo 1.845, a prošle godine 2.804. Iznos novca za ovakve tendere za dvije godine porastao je za nevjerovatnih 350%, sa 65 na 226 miliona eura.

Ovi brojevi potvrđuju istraživanja Instituta Alternativa o percepciji korupcije u javnim nabavkama.

"Da se zloupotrebe u javnim nabavka odvijaju na dva načina ili tako što dobijete tender pa se nakon toga za vrijeme izbora zahvalite tako što partiji donirate novac i finasirate kampanju ili opet sa druge strane da prvo finansirate kampanju a da nakon toga dobijete tender", kazala je Jaćimović.

Početkom ove godine firma Centroslavija bila je u centru pažnje kada je Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada dostavila uniforme bez državnog grba. Tada su se pravdali da amblem državne zastave nije bio ni naručen.

Nakon ove afere, mediji su izvjestili da je protiv njih ali i gradonačelnice Podgorice Olivere Injac podnijeta krivična prijava Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Vlasnici Centroslavije, pak, poručuju da su mete političkog progona ali i nelojalne konkurencije koja medije huška protiv njih.

Bonus video: