Zbirka kratkih priča "Persefona": Prosvjetne radnice ne samo da podučavaju, brinu i vole, već i stvaraju

Priča o očuvanju identiteta, podršci obrazovanju i osnaživanju ženskog glasa – prva zbirka kratkih priča prosvjetnih radnica Crne Gore, pod nazivom "Persefone", prema riječima recezentkinja, naglašava važnost kreativnog mišljenja i darovitosti u društvu, dodaju i da je ženski glas u svijetu književnosti jednako važan kao i muški

1528 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen/Youtube
Foto: Printscreen/Youtube

Prosvjetne radnice ne samo da podučavaju, brinu i vole, već i stvaraju. Pažljivo oblikujući priče koje inspirišu postavile su temelje za novi način razmišljanja i stvaranja. To je dokazano prvom zbirkom kratkih priča "Persefone".

U želji da sačuva baštinu svog kraja koja se često gubi u vrtlogu modernizacije, Senada Đešević, tkala je niti jezika i kulture.

Nastavnica, Aleksandra Jelić, takođe prepoznaje moć riječi u oblikovanju dječje percepcije i ljubavi prema znanju.

Priča o očuvanju identiteta, podršci obrazovanju i osnaživanju ženskog glasa – prva zbirka kratkih priča prosvjetnih radnica Crne Gore, pod nazivom "Persefone", prema riječima recezentkinja, naglašava važnost kreativnog mišljenja i darovitosti u društvu, dodaju i da je ženski glas u svijetu književnosti jednako važan kao i muški.

Persefone nije samo produkt kreativnosti i talenta prosvjetna radnica već i rezultat rada i zalaganja Sindikata prosvjete, čiji je predsjednik istakao važnost ovakve podrške za nastavnike kako bi obrazovni sistem bio bolji.

Za zbirku kratkih priča "Persefone" odabrano je 11 autorki, iz sedam crnogorskih gradova.

Ovom prilikom istaknute su i autorke koje su nagrađene u okviru konkursa, a prvo mjesto pripalo je, jednoglasnom odlukom žirija, Senadi Đešević, drugoplasirana je Tamara Senić, dok je treće mjesto zauzela Jelena Gošović Perović. Moderatorka Biljana Mosurović ujedno je i koordinatorka projekta.

Bonus video: