Damjanović i Milošević: Autobusi u boljem stanju, manjak vozača i dalje problem

"Malo vjerojatno zbog tržišta koje diktira same uslove desilo se da su vlasnici prevozničkih preduzeća odlučili da ulože kapital u na nabavku novih i boljih vozila", ističe Milošević

4279 pregleda 3 komentar(a)
Damjanović i Milošević u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube
Damjanović i Milošević u Bojama jutra, Foto: Printscreen YouTube

Zbog uslova koje diktira tržište rada ali i potreba putnika, sagovornici Boja jutra, Milanko Damjanović, profesor bezbjednosti saobraćaja na Mašinskom fakultetu i Dalibor Milošević, glavni inspektor drumskog saobraćaja, saglasni su da je struktura autobusa koji se bave prevozom putnika na međugradskim linijama ali i gradskim sredinama na mnogo boljem nivou nego ranijih godina.

"Malo vjerojatno zbog tržišta koje diktira same uslove desilo se da su vlasnici prevozničkih preduzeća odlučili da ulože kapital u na nabavku novih i boljih vozila", ističe Milošević.

Damjanović objašnjava da se u posljednjih nekoliko godina situacija značajno promijenila.

"Moram da iskažem afirmaciju u ovom segmentu da se dosta toga promijenilo vidim da je mnogo vlasnika promijenilo svoj vozni park i možemo reći da je drugačija struktura kada je u pitanju tehničko stanje vozila. Na neki način oni imaju dodatne kontrole kada je u pitanju njihovo tehničko stanje i sad u sistemu, ko god je ako to radi na način kako je i propisano možemo da garantujemo da imamo određeni tehnički nivo i da imamo pouzdane autobuse kada je u pitanju struktura tog voznog parka" ističe Damjanović.

Milošević ističe da pored činjenice da imamo sigunije autobuse, problematizuje to što ih voze sve stariji vozači, zbog manjke adekvatne radne snage.

"U toj branši generalno fali vozača, znamo da ti ljudi voze i pretpostavljam više sati u nizu i više nego što bi trebalo i nego je dozvoljeno za njihov posao. Što se tiče starosne dobi, Crna Gora je tu propisala granicu do 67 godina. Međutim, moramo reći da i u regionu, a i u Evropi se ta granica pomjera, maltene i pomiče se dokle god je on zdravstveno sposoban da upravlja autobusima. Ono što mi radimo na terenu jeste, naročito u toku ljetnje turističke sezone, kontrola radnog vremna vozača, kontrola tahografskih kartica i listića u analognim tahografima" zaključuje Milošević.

Bonus video: