Upoznajte Pana - jedinog psa tragača obučenog za ruševine u Crnoj Gori

"Već je za 20 mjeseci odradio dosta treninga i položio dosta licenci i sad je ostala završna licenca", kazao je za TV Vijesti Luka Bijelović iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić

3957 pregleda 4 komentar(a)
Pan - pas tragač, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Pan - pas tragač, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Nikšićkoj Službi zaštite i spašavanja pridružio se novi član, Pan, pas tragač.

"To je pas za potrage u ruševinama, zove se Pan i star je 20 mjeseci, njemački ovčar, već je za 20 mjeseci odradio dosta treninga i položio dosta licenci i sad je ostala završna licenca sa njegovim vodičem, tj. sa mnom da polažemo kada dođu kolege iz Slovenije", kazao je za TV Vijesti Luka Bijelović iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić.

Bijelović se kaže, ne odvaja od novog kolege, a Pan je trenutno jedini pas obučen za ruševine u Crnoj Gori.

"Ja se inače bavim ovim poslom 6-7 godina, imam psa u Gorskoj službi za lavine, a ovo je moj pas za ruševine, tako da mi nije nepoznanica ali je ogroman posao, odgovornost za svaki dan kada radite sa njim, nema radnog vremena, jednostavno morate raditi", kazao je Bijelović.

Međutim, iako je rad neminovan, crnogorskim službama za zaštitu i spašavanje, i dalje manjka i opreme i obuke, što se pokazalo i nedavno.

"Zemljotres je bio u ranim jutarnjim časovima i mi smo odmah dobili pozive od kolega iz regiona jer znaju da nemamo pse, znaju da nemamo dronove sa termalnim kamerama koje mogu nešto da urade, znaju da nemamo ibrofone, geofone za pronalazak žrtava ispod ruševina i odmah su nas zvali da vidimo da li ima ugroženih ljudi da krenemo, jer mi nismo spremni za te situacije", objašnjava Bijelović.

Bonus video: