Šta kažu nosioci lista u Budvi: Neki neće sa DPS-om, drugi smatraju da nije dobro trenutno isključivati aktere

Građani Budve 26. maja ponovo izlaze na lokalne izbore nakon kraha vlasti bivšeg DF-a i svađe dojučerašnjih saboraca. U trci je devet lista, a ne očekuje se da bi neko sam mogao osvojiti apsolutnu većinu, pa će biti nužne postizborne koalicije

18256 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)

Šest nosilaca izbornih lista i jedno, isto očekivanje – da im građani Budve daju povjerenje da ih predvode u naredne četiri godine. Dojučerašnji saborci iz bivšeg Demokratskog fronta za glas se bore u dvije kolone, koje se međusobno optužuju za krah lokalne vlasti nakon manje od dvije godine.

Jednu kolonu čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena, Prava i Slobodna Crna Gora i Demos. U drugoj su šef Skupštine i srodnici pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića.

''Očekujem da ćemo imati takav rezultat da ćemo moći da stvorimo jednu političku stabilnost, gdje će napokon funkcionisati Skupština Opštine Budva, gdje ćemo imati tim koji je spoj mladosti i iskustva i tim koji je spreman da radi. Mi nismo ti koji su zajedno sa DPS-om srušili vlast u Budvi", kaže Mladen Mikijelj, nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve".

''Građani ne treba da daju povjerenje onima koji su skratili izbornu volju građana, jer nije postojao ovdje nijedan problem koji parlamentarna većina nije mogla da riješi. Napravili smo određene greške u prošlosti, ukazujući pogrešnim ljudima povjerenje i spremni smo da te greške ispravimo u narednom periodu", rekao je Nikola Jovanović, nosilac liste "Budva naš grad".

Iz Demokratske partije socijalista, koja je Budvu vodila do 2016. godine, tvrde da će svojom listom povratiti povjerenje građana.

"U programu koji će se zvati Čista desetka zapisali smo sve ono što tišti naše građane. To je kvalitet usluge koju trebamo da dobijemo, prepoznatljivost koja treba da nam se vrati, kvalitet turističke same ponude, čistoće samog grada, jedna kvalitetno plivalište, bazen, marina, šetalište, garažni prostori", rekao je nosilac liste Nikola Milović.

Kvalitetniji život nude i u Pokretu Evropa sad, koji će prvi put izaći na megdan u Budvi 26. maja, uvjereni da će biti stub vlasti.

''Započeti iznova jednu razvojnu koncepciju grada Budve u temeljnoj dobroj upravi, na nultoj toleranciji za bilo koji oblik korupcije i ponuditi Budvi jednu koncepciju evropskog, zelenog i kreativnog grada", rekao je nosilac liste Predrag Zenović.

U rezultate rada koje su, kažu, postigli dok su ranije bili na odlučujućim pozicijama u gradu, uzdaju se i Demokrate.

"Da ćemo zaštititi opštinsku imovinu, da ćemo raditi i predložiti neke infrastrukturne projekte koji neće biti megalomanski, koji će značajno rastretiti i saobraćajnu infrastrukturu, i rasteretiti i olakšati na neki način život građana naše grada", naveo je nosilac liste Đorđe Zenović.

Podršku Budvana očekuje i URA.

''Ono što treba raditi u buduće je sve drugačije u odnosu na prethodni period. Dakle, da nikad više ne imamo iskopane ulice na početku turističke sezone, da ne imamo koordinaciono tijelo za pripremu turističke sezone, da imamo uređene zelene površine'', kaže nosilac liste Blažo Rađenović.

Na izborima u Budvi učestvuju i koalicija Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije, zatim Crnogorska evropska partija i lista Božidara Vujičića. Ne očekuje se da bi, kao prošli put DF, neko sam mogao osvojiti apsolutnu većinu, pa su realne postizborne koalicije.

''Nećemo sarađivati sa DPS-om i nećemo sarađivati sa satelitima DPS", rekao je Mikijelj, a na pitanje jesu li njihovi partneri lista koju predvodi Jovanović , odgovoara: "Ako sam rekao da sateliti DPS-a nisu naši partneri, mislim da sam bio više nego jasan.''

"Sve one političke partije, izborne liste, ali i pojedinci koji su loše radili u prethodnom periodu, treba da budu diskvalifikovani u vršenju buduće vlasti", kaže Jovanović.

''Nakon izbora sa nama u koaliciju može da bude svaka, apsolutno svaka politička partija, izuzev Demokratske partije socijalista”, naveo je Đorđe Zenović.

"Mislim da nije dobro u ovom trenutku isključivati aktere", smatra Predrag Zenović.

"Naš plan i program, svi su dobrodošli da se okupimo oko te zajedničke agende koja je isključivo i jedino u interesu građana Budve", poručio je Rađenović.

"Vjerujte mi, nikoga ne bih isključivao. Mislim da to nije ni politički mudro, posebno kada imamo veličinu nagomilanih problema”, kazao je Milović.

Pravo glasa imaće oko 19 hiljada Budvana, a pod kojim rednim brojem će se ko naći, znaće se nakon žrijebanja u subotu.

Bonus video: