Vujović: Dezinformacije truju javnost, neregistrovani mediji neće moći dobijati državni novac

"Ono što treba da odlikuje svakog političara je povećana tolerancija na veći broj pitanja, istraživanja, informacije u vezi njega i svega onoga što su odluke", rekla je ministarka

8629 pregleda 5 komentar(a)

Činjenica da se tokom prva četiri mjeseca ove godine dogodilo čak devet napada na novinare zabrinjava, ali, sa druge strane, 40. mjesto na listi od 180 zemalja po medijskim slobodama je dobra pozicija i ne možemo biti nezadovoljni, kazala je u "Bojama jutra" na TV Vijesti ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

"Mi smo zemlja kojoj stoji kao teret nad glavom neriješeno ubistvo glavnog urednika 'Dana' Duška Jovanovića i to je ono što će nas uvijek vući ka dnu te ljestvice. Niti znamo ko su nalogodavci, niti znamo ko su izvršioci, tako da nas to uvijek negdje podsjeća da nismo završili svoj posao, ali moramo posmatrati stvari i realno i u globalnom kontekstu reći da se Crna Gora zaista ne nalazi na lošem mjestu kada je Svjetski indeks slobode medija Reportera bez granica u pitanju", kazala je.

Vujović ocjenjuje da Vlada ima otvoren odnos sa medijma, ali da ima mjesta za napredovanje.

"Ono što treba da odlikuje svakog političara je povećana tolerancija na veći broj pitanja, istraživanja, informacije u vezi njega i svega onoga što su odluke", rekla je.

Vujović je istakla da ono što truje crnogorsku javnost u velikom procentu su dezinformacije i lažne vijesti koje dolaze uglavnom sa portala i sa društvenih medija, što će pokušati da riješe formiranjem mreže za borbu protiv dezinformacija.

"Mi smo pokušali da riješimo pitanje portala, pogotovo neregistrovanih, za koje ne znamo ni ko je osnivač, ni ko je glavni urednik. Dali smo klauzulu novim zakonima da oni neće moći da se osnivaju, odnosno postojaće u našoj medijskoj sferi, ali ako nisu u evidenciji, ako nemaju sve podatke, nama će dati mogućnost da ih finansijski kažnjavamo", rekla je i dodala da neregistrovani mediji neće moći dobijati državni novac.

Novi set medijskih zakona, čije je usaglašavanje u toku, definisaće pojam novinara i pružiti mu mogućnost da učestvuje pri izboru urednika, te da bude dio procesa mijenjanja vlasništva.

Bonus video: