Radulović najavio rigoroznije mjere na moru, kroz zabranu zagađenja sa brodova...

Stručnjaci kažu da moramo naći pravu mjeru, predivni zaliv je destinacija turizma ograničenog kapaciteta, pogotovo kada je u pitanju nautički turizam. Kruzeri, manji brodovi i svi turisti preveliki su pritisak na lokalnu infrastrukturu

11696 pregleda 30 reakcija 6 komentar(a)
Detalj iz Boke Kotorske, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Boke Kotorske, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio je rigoroznije mjere na moru, kroz zabranu zagađenja sa brodova i unaprjeđenje sigurnosti plovidbe.

To je Radulović rekao na konferenciji "Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija" u Tivtu, u organizaciji Pomorskog fakulteta iz Kotora i tivatskog Jedriličarskog kluba "Delfin".

More i Boka Kotorska zaslužuju poseban tretman i zaštitu, pogotovo kada je broj plovila koji posjećuju Boku konstantno u porastu, kao i pritisak turista.

O tome je bilo riječi na konferenciji "Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija" na Festivalu vjetra u Tivtu.

"Da učinimo više na podizanju nivoa znanja, kako bi Boka Kotorska bila prvo sigurnija za plovidbu, drugo kako bi pomorska kultura bila na većem nivou", istakao je Frano Tripović iz Jedriličarskog kluba "Delfin".

Stručnjaci kažu da moramo naći pravu mjeru, predivni zaliv je destinacija turizma ograničenog kapaciteta, pogotovo kada je u pitanju nautički turizam. Kruzeri, manji brodovi i svi turisti preveliki su pritisak na lokalnu infrastrukturu...

"Nije poenta kod nas da imamo velike brojke u posjeti, nego u kvalitetu, odnosno da pružite jedinstveni doživljaj manjem broju ljudi koji će vam to skupo platiti", rekao je novinar Siniša Luković.

Promjenu starih praksi do kraja godine najavljuju iz resornog Ministarstva.

"Planiramo da predstavimo novi zakonodavni okvir, koji će objediniti i harmonizovati našu legislativu, sa propisima međunarodne pomorske organizacije i ostalih međunarodnih konvencija. Cilj nam je da uvedemo strože mjere za zaštitu našeg prirodnog okruženja, kroz zabranu zagađenja sa plovnih objekata i unaprjeđenje sigurnosti plovidbe", kazao je Filip Radulović, ministar pomorstva i saobraćaja.

Upravo je tu problem, jer stručnjaci ukazuju na gužvu i divljanje na moru...

"Mislim na glisere koji se bave prevozom turista do aktraktivnih turističkih destinacija, kojih u Boki ima više, recimo Gospa od Škrpjela i Plava špilja, oni su ti koji stvaraju najveće probleme zbog prebrze vožnje, stvaraju veliki haos na tim turističkim mjestima i pravo je čudo što do sada nismo bili svjedoci nekih bitnijih nezgoda na moru", kazao je Ivan Mraković sa Pomorskog fakulteta u Kotoru.

"To je jedna vrlo slabo ili nikako regulisana oblast, može time da se bavi maltene ko hoće, nemate ni tu osnovnu stvar, mjeru, imate ih previše, zuje, lete po moru brzinama od 20 i više čvorova, to je što bi Englezi rekli, nesreća u najavi", poručio je Luković.

Trebalo bi poboljšati rad pomorske administracije i nadzornih organa...

"Nevjerovatno je da recimo u našem Registru brodova i dalje zvanično postoje brodovi koji su propali, nestali, isječeni, potonuli prije 10 ili 15 godina, a još uvijek figuriraju da postoje", kazao je Luković.

Luković ukazuje da su lučke kapetanije razvlašćene, za mnoge stvari se preklapaju nadležnosti, a raduje to što jedriličarski klubovi iz Boke postižu dobre rezultate i uče djecu jedrenju od malih nogu.

Bonus video: