Tužilaštvo do sada identifikovalo pet učenika za koje se utvrđuje da li su bakljama zapalili krov škole

Kako će polumaturanti biti kažnjeni, osim tužilaštva, odlučivaće i nastavničko vijeće škole. Zbog štete koju su napravili, cijela generacija ostala je bez polumaturske večeri

14932 pregleda 44 reakcija 12 komentar(a)

Trideset pet hiljada eura - šteta je koju su polumaturanti nanijeli podgoričkoj Osnovnoj školi "Vlado Milić" kada su u petak, prilikom proslave završetka osnovnog školovanja, bakljama zapalili krov.

Dok sanacija štete čeka administrativne procedure, odgovorni za bacanje baklji još nisu identifikovani.

"Oko 40 učenika je imalo baklju, ali više učenika je bacalo baklju prema školi i baklja je upala u oluk i zapalila je, da li lišće ili nešto, i ona se podvukla, pod krov, sve je baš bilo veoma, veoma brzo. Procedura je, znači, da razredne starešine saslušaju djecu, u pitanju će vjerovatno biti teže kazne", kazala je direktorica škole Ivana Milić.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva kazali su Televiziji Vijesti da je, povodom ovog incidenta, saslušano 40 osoba, te da još prikupljaju obavještenja.

"Po izjavama, učenici su bacali baklje i dimne bombe u pravcu škole. Do sada je identifikovano pet maloljetnih lica za koja se utvrđuje postojanje elemenata bića krivičnog djela - izazivanje opšte opasnosti", naveli su iz tužilaštva.

Bez obzira ko je bakljadu inicirao, odgovornost će snositi cijela generacija učenika devetog razreda škole, jer neće imati polumatursko veče, kazala je direktorica za Boje jutra TV Vijesti.

"Jedino što sam mogla u tom momentu jeste da otkažem polumaturu, jer stvarno mi nema polumatura smisla dok ne postoji krov na školi", navela je ona.

Direktorica vidi i svoju odgovornost jer je, priznaje, bila upoznata da je godinama praksa da polumaturanti kraj školske godine proslavljaju I bakljadom. Tvrdi, međutim, da je pokušala da spriječi korišćenje baklji u školskom dvorištu.

"Rekla sam da ne može bakljada u školi, da rade gde god hoće po ulici i da jednostavno to ne dozvoljavam. I u razgovoru sa roditeljima, kada smo imali sastanak povodom polumature, sam rekla da ne želim baklje i da me oni obaveste. Kada sam čula da će biti baklji, ja sam zvala policiju i pitala da li mi možemo da prijavimo takav skup u dvorištu škole. Rečeno mi je da su oni maloletni i da mi ne možemo da prihvatimo takvu organizaciju", kazala je Milić.

Kabinet broj devet, iznad kog je izgorio krov, neće biti u upotrebi dok se šteta ne sanira, dok će ostali đaci moći u druge učionice od četvrtka, kad se nastavlja škola.

Bonus video: