Radojević: Nećemo dati nijednom predstavniku iz SNP-a i Demokrata da budu predsjednici Opštine Andrijevica

Vlast bez DPS-a zavisi od dva građanska pokreta. Ukoliko neko računa na manadte pokreta "Za budućnost naše djece" moraće da ispuni određene uslove

9585 pregleda 11 komentar(a)
Radojević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Radojević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Formiranje vlasti u Andrijevici bez Demokratske partije socijalista (DPS) zavisi od dva građanska pokreta "Za budućnost naše djece" i Vasojevićkog pokreta Ujedinjenje.

Iz prvog ističu da neće učestvovati u vlasti bez ispunjavanja njihovih uslova, a među njima je da kandidat za predsjednika opštine ne bude iz redova Socijalističke narodne partije (SNP) ili Demokratske Crne Gore, dok iz drugog ističu da uopšte neće podržati izbornu listu SNP-a i Demorkata.

S druge strane, u SNP-u, Demokratama, Pokretu Evropa sad (PES) i koaliciji Za budućnost Andrijevice vjeruju da je moguće formirati vlast bez DPS-a.

Sinoćnje slavlje ispred izbornog štaba SNP-a nakon objave rezultata izbora i najave da će upravo oni činiti okosnicu vlasti u Andrijevici, te da će doskorašnji predsjednik Opštine Željko Ćulafić to biti i u narednom mandatu, pokazalo je da je jutro pametnije od noći.

Vlast bez DPS-a zavisi od dva građanska pokreta. Ukoliko neko računa na manadte pokreta "Za budućnost naše djece" moraće da ispuni određene uslove.

"Pod jedan nećemo dati nijednom predstavniku iz SNP-a i Demokrata da budu predsjednici Opštine. Ovaj dosadašnji predsjednik dokazao se da ne zna da radi, da se ne snalazi najbolje u ovom poslu i tako da ne može da bude dobije podršku. Imaćemo još nekih sitnih zahtjeva, ali to je jedan osnovni preko kojeg sigurno nećemo preći", istakao je Ivan Radojević, nosialc liste "Za budućnost naše djece".

Na pitanje da li bi sa DPS-om formirali vlast, Radojević koji je inače bivši član SNP-a, kaže da o tome nisu razmišljali i da će to ostaviti organima pokreta da odluče.

Sa druge strane, nosilac liste Vasojevićkog pokreta Ujedinjenje Vesko Raketić ističe da bi njihovo koaliranje sa DPS-om u andrijevičkoj vlasti došlo u obzir samo u obliku manjinske podrške.

Ono što jeste izvjesno, kako ističe Raketić, je da ovaj pokret neće ući u koaliciju sa SNP-om i Demokratama.

"To je bila odluka predsjedništva Vasovičkog pokreta Ujedinjenje, večeras imamo sjednicu u vezi tih pitanja, mislim da u ni u jednom slučaju ne bi da sarađujemo sa predsjednikom Opštine Andrijevica. I tražim da se on izuzme iz svakih razgovora. Znači on i i jedna grupa ljudi nisu zaslužili ni malo pažnje naše i uopšte građanstva zbog ponašanja, juče recimo prijećenja meni na ulici", rekoa je Raketić.

Raketić je bivši član Nove srpske demokratije u čije ime je i bio potpredsjednik Opštine Andrijevice, a smijenjen je na inicijativu Ćulafića, nakon čega se i produbila kriza vlasti u prethodnom mandatu.

Prema preliminarnim rezultatima na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima izborna lista SNP-a i Demokrata dobila je osam mandata, Pokret Evropa sad četiri, Građanski pokret "Za budućnost naše djece" i kolacija "Za budućnost Andrijevice" po tri i Vasojevićki pokret Ujedinjenje jedan. DPS je osvojio najviše - 11 mandata.

"Moramo biti nezaobilazni dio buduće vlasti u Andrijevici", istakao je Dejan Ivanović, nosilac liste DPS-a.

Na pitanje kako komentariše to što su iz SNP-a i Demokrata već rekli da ne vide DPS kao budućeg činioca vlasti, Ivanović je rekao da takođe ni oni njih ne vide kao budući dio vlasti.

DPS kao budućeg kolacionog partnera, osim SNP i Demokrata, ne vidi ni Pokret Evropa sad i koaliciju "Za budućnost Andrijevice".

"Pokret Evropa sad će biti sigurno činilac vlasti biće druga partija po jačini u odnosu na partije koje će činiti buduću vlast, rekla je nostiljka liste PES-a Dragana Vučević.

"Koaliciona većina koja je bila 30. augusta 2020. godine će sigurno opet činiti vlast gdje ćemo se svi dogovoriti", kazao je Lazar Asanović iz koalicije "Za budućnost Andrijevice".

"Ja vjerujem da neće biti teško formirati vlast u Andrijevici, osim ako neko ne bude imao neke zakulisne radnje gdje to nije prezentovao biračima, nego je nešto govorio, a to nije mislio. Vjerujem da takvih nema", poručio je Vladimir Joković, predsjednik SNP-a.

"Ona većina od 30. augusta je večeras osvojila 19 odborničkih mandata u Andrejevici, nasprema 11 odborničkih mandata liste DPS", rekao je lider Demokratra Aleksa Bečić.

Lokalni izbori u Andrijevici raspisani su nakon što je Vlada uvela prinudnu upravu zbog nefunkcionisanja lokalnog parlamenta.

Bonus video: