Problematizuju što MER zastupa advokatska kancelarija čiji je osnivač državni sekretar

Iz Upravnog suda kazali da se postupak vodi u skladu sa zakonom. Državni sekretar Pavle Tripković rekao da je svoja upravljačka prava davno prenio na kolegu Raičevića

7059 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nikšićka advokatska kancelarija Urošević, Ružičić, Vulanović pred Upravnim sudom zastupa više od 100 bivših zaposlenih iz rudarsko-metalske struke koji od Ministarstva ekonomskog razvoja traže po 12 hiljada eura, koje im omogućava Zakon usvojen u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića.

Advokatica Sonja Urošević tvrdi da u postupcima pred Upravnim sudom, koji je do sada odbio oko 40 njihovih tužbi, ima zakonski problematičnih odluka, kao na primjer što Ministarstvo pred sudom zastupa advokatska kancelariji čiji je suvlasnik visoki državni službenik.

"Ugovor je zaključen sa Advokatskim ortačkim društvom Tripković i Raičević, čiji je osnivač i vlasnik u obimu od 50 odsto gospodin Pavle Tripković, koji je istovremeno državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Zaključivanje takvog ugovora o angažovanju advokatske kancelarije je protivno zakonu o državnoj imovini", rekla je Urošević.

A Zakon propisuje da državne organe koji nemaju svojstvo pravnog lica zastupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Zašto ta insitucija ne zastupa Ministarstvo ekonomskog razvoja nijesu nam odgovorili. Urošević, međutim kaže, da je institucija Zaštitnika već reagovala na ovaj problem.

Predsjednik Upravnog suda, međutim tvrdi da se upravni postupak vodi u skladu sa Zakonom.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja, bez obzira što nema svojstvo pravnog lica, je ipak stranka u postupku, i da postoji zakonska smetnja da isto zastupa neka advokatsa kancelarija, Upravni sud ne bi dozvolio takvo zastupanje", rekao je predsjednik suda, Miodrag Pešić.

Da u zastupanju advokatske kancelarije koju je sa ortakom osnovao 2017. godine nema ništa sporno, tvrdi i državni sekretar Tripković.

"Društvo obavlja advokatsku djelatnost, ali bez mog bilo kakvog učešća kako u poslu, tako i u dobiti, jer sam sada na funkciji državnog sekretara i za to vrijeme mi miruju prava i obaveze iz advokature. Sva svoja upravljačka prava sam davno prenio na kolegu Raičevića", rekao je Tripković.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja objašnjavaju da su ugovor sa advokatskom kancelarijom bili primorani da zaključe, pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama.

"Kada sam stupio na fukciju od službenika Ministarstva sam dobio informaciju da samo u jednom Direktoratu za čije se sporove interesujete ima oko 2000 predmeta, te da Zaštitnik, u praksi, ne zastupa ministarstva pred Upravnim sudom, već da su u tom trenutku ovo Ministarstvo zastupala dva lica sa kojima su bili zaključeni ugovori o djelu, a koja po mom ličnom mišljenju to nijesu mogla, niti su imala prvo to da rade", kaže Đeljošaj.

Zato je, dodaje Đeljošaj I zaključio ugovor sa advokatskom kancelarijom kako bi u tim sporovima šteta I troškovi države bili manji. Advokatica Urošević, međutim, tvrdi drugačije.

Iz Advokatske kancelarije Urošević, Ružičić, Vulanović poručuju i da će uprkos za njih spornim procesima pred Upravnim sudom, nastaviti borbu za prava radnika metalko-rudarskog sektora tražeći da Vrhovni sud preispita odluke Upravnog, a ukoliko I one budu negativne ostaje im mogućnost ustavnih žalbi pred ustavnim sudom.

Bonus video: