Odbor dao zeleno svjetlo za medijske zakone, opozicija najviše kritika uputila na račun amandmana

Iako su na sjednici Vlade ministri Demokrata bili protiv amandmana na medijske zakone, na Odboru ističu da će ih podržati

7406 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Skupštinski Odbor za politički sistem dao je pozitivno mišlenje na set medijskih zakona, o kojima se danima vodila polemika. Iz Kabineta premijera Milojka Spajića i PES-a tvrdili su da je nadležni resor upoznat sa amandmanima, a iz Direktorata za medije Neđeljka Rudovića da nije.

Spornim izmjenama Zakona o Javnom servisu propisuje se da je, između ostalog, za izbor direktora RTCG-a umjesto deset potrebno pet godina radnog iskustva.

"Je li vaše ministarstvo uopšte konsultovano u odnosu na to kako će izgledati finalna verzija ovih zakona o kojima mi danas raspravljamo", pitao je poslanik Ivan Vuković ministarku

"Mi smo svakako znali u tom nekom intersektorskom razgovaranju i dogovaranju. Ono što je bilo po prvi put i na neki način nova procedura. To je da poslanici mogu da pošalju bilo kakve komentare, pitanja + direktno preko Ministarstva evropskih poslova Evropskoj komisiji. To je moj odgovor jesmo li / nismo li znali", rekla je Vujović.

Da su mimoilaženja unutar Vlade postojala, Rudović ne spori. Međutim, ostaje pri stavu da Ministarstvo kulture i medija nije vidjelo amandmane na medijske zakone koje je Evropskoj komisiji uputio Kabinet premijera.

"Ja u razlog tih mimoilaženja ne želim da ulazim. Ono što sam saopštio iza toga stojim, vrlo jasan sam bio. Imate vrlo jasno ono što su zakoni koje je imalo Ministartsvo kulture u svojoj verziji. Dobili su potpuno pozitivno mišljenje EK, kao što su i amandmani koje je Vlada većinski utvrdila", rekao je Rudović.

Iako su na sjednici Vlade ministri Demokrata bili protiv amandmana na medijske zakone, na Odboru ističu da će ih podržati.

Tokom rasprave opozicija je najviše kritika uputila na račun amandmana, kojim se mijenja kriterijumi za izbor generalnog direktora RTCG-a.

Na nacrt medijskih zakona prijedloge amandmana uputila je i grupa od 40 nvo, koja zahtijeva izbor novog Savjeta i generalnog direktora i nakon što se zakoni usvoje . U predlozima koje su dostavili svim poslaničkim klubovima, traže i da RTCG poveća procenat sopstvene produkcije. Istovremeno, posalnici DPS problematizuju to što će se RTCG ponovo dozvoliti reklamiranje u prajm tajmu.

:Zabrinutost zbog suštinskih izmjena nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru koje su donijete u posljednjem trenutku, izrazili su i Međunarodna i Evropska federacija novinara, kao i Sindikat medija Crne Gore.

Bonus video: