Gradsko pozorište u Podgorici neće biti gotovo ni ove godine

Dosad za gradnju potrošeno blizu osam miliona eura, budući radovi i nabavke će, po informacijama TV Vijesti, ukupni iznos podići na blizu devet miliona

8519 pregleda 5 komentar(a)

Za gradnju Gradskog pozorišta u Podgorici do 2016. do danas je potrošeno blizu osam miliona eura. I to ne bi bio toliki problem da se pozorište ne gradi već osam godina, a budući radovi i nabavke će, po informacijama TV Vijesti, ukupni iznos podići na blizu devet miliona. Ono što je već urađeno, danas se zbog nestručnosti i lošeg nadzora radi ponovo.

“U maloj sali se bila pojavila voda u nivou sjedišta i ispod u prostorijama, ispotavilo se da su to bile povratne vode u hidrotehničkim instalacijama, to je isušeno i to je sada u redu", kaže Vlatko Ćipranić, inženjer Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Osim vode u maloj sali koja se nalazi u podrumu, voda je u zgradu pozorišta ulazila i sa krova, pa je ekipa TV Vijesti na više mjesta snimila vlažne i ispucale zidove, podignut parket i uništenu scenografiju, pa će i ovi radovi morati da se izvode ponovo. Osim što je krov urađen loše, ni skupi aparati za hlađenje i ventilaciju koji se na njemu nalaze nisu bili adekvatno zaštićeni.

“Ovdje je počela sa izgradnjom nastrešnica koja će da zaštiti klima komore i ventilatore, ovo su ventilatori koji su skinuti sa krova”, rekao je Ćipranić.

Ulazni hol koji je odavno plaćen nikad nije do kraja završen, a ono što je urađeno u međuvremenu je uništeno.

“Mi smo sada angažovali neke aktivnosti oko izrade novog dizajna projekta kako bismo napravili taj dio malo ljepšim u odnosu na to kako je on planiran da bude”, navodi Ćipranić

Uprkos velikoj investiciji, zbog protoka vremena, dobar dio rasvjete je zastario, pa će ovaj dio morati da se radi ponovo.

“Sigurno će jedan dio biti zamijenjen. Glavno je da je scenska tehnika koja je najskuplja i oprema za ventilaciju vazduha, da je ona dobra", kaže Ćipranić.

I kada se sve navedeno sanira i zamijeni, pozorište mora kupiti i nimalo jeftina protivpožarna vrata, veliki luster za ulazni hol, ograde i oko 15 odsto nedostajuće tehnike. Pa ni to nije sve, jer zgrada mora ponovo da se okreči, promijeni dio pločica i parket te zamjene polupani prozori i vrata.

“Jedno je sigurno, da zbog dugog izvođenja radova na ovom objektu i zbog svih neplaniranih okolnosti koje su se dešavale tokom radova, nije zahvalno predvidjeti rok, ali moja neka procjena je da je to do kraja godine”, naveo je Ćipranić.

Inženjeri koji su preuzeli ovaj projekat uporedili su ga sa klizištem u Mojdežu kod Herceg Novog i kažu da su za greške u Gradskom pozorištu krivi pomalo svi oni koji su vodili ovaj projekat u posljednjih osam godina.

Bonus video: